Пълна мистерия с кабинета "Габриел". Какво се случи в парламента

Днес изтича ултиматумът на Бойко Борисов

Пълна мистерия с кабинета "Габриел". Какво се случи в парламента | StandartNews.com

Указът на президента за избор на нов министър-председател не влезе за гласуване в парламента, предаде БНР. 

Днес изтича ултиматумът, който лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде на партньорите си от ПП-ДБ за продължаване на преговорите за правителство. 

Денят започна с напрегнато очакване. До последно стоеше въпросът дали в дневния ред на депутатите ще бъде внесена извънредна точка – или за избор на премиер и МС в коригиран състав, след отказа на 11 министри да участват в кабинет начело с излъчената от ГЕРБ - СДС Мария Габриел, или тя да депозира отказ от съставяне на правителство и парламентът да вземе решение да се премине към втория мандат. Нищо от това не се случи. Не стана ясно и дали двете формации – ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ, са провели някакви разговори.  

На влизане в пленарната зала Кирил Петков отказа всякакъв коментар, а Бойко Борисов реши да се пошегува, показвайки вратата на залата:

"Ето я, отворена е!". 

Вътре в залата чувството си за хумор упражни и председателят на НС Росен Желязков:

"Уважаеми колеги, ще предложа на вашето внимание почивка до 11:00 ч., когато ще започне парламентарният контрол".

Оживлението не донесе със себе си решение. Междувременно втора от малките партии в ПП - ДБ декларира, че няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ - СДС. Уверението идва от Средно европейска класа, която има един народен представител - лидерът ѝ Константин Бачийски. Няма да подкрепят такъв кабинет, защото, "която и фигура да бъде посочена за премиер, зад нея ще наднича Борисов с наложения 12-годишен модел на управление". 

Засега, в деня, в който изтича поредният краен срок, даден от ГЕРБ, отговорът на въпроса – правителство или избори, отново се отлага. Не е ясно за кога, тъй като няма краен срок за гласуване в парламента на президентския указ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай