Падат митата с Македония

Борисов и Заев почетоха заедно 147 години от рождението на Гоце Делчев

Падат митата с Македония | StandartNews.com

Падане на митата между България и Македония договориха премиерите на двете държави Бойко Борисов и Зоран Заев. Заев е на посещение в София по повод 147 години от рождението на Гоце Делчев. Това е една от историческите дати, които според договора за сътрудничество и приятелство България и Македония честват заедно.

С Македония ще работим за нулеви ставки в митническите тарифи между двете държави, каза след разговора Борисов. Той подчерта, че българското европредседателство е останало в историята с това, че е сложило темата за Западните Балкани на масата. „Колкото и да не им харесва на някои, всички в света го отчитат. Преди не можехме да си го представим – че само за една година България и Македония ще се разберат, че Македония и Гърция ще се разберат. Някои казваха, че само си приказваме и за Коридор 8 – но той се строи вече със стотици евра. Така и не вярваха преди години, че в България ще има магистрали – но ето, че ги направихме. Говорихме и с колегите финансови министри да работим за нулеви ставки в митническите тарифи между двете държави", каза още Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

605 млн. евро е стоковият обмен между България и Македония сега и така ще видите, че веднага ще минем 1000 млн .евро. Защото много фирми имат интерес да инвестират, изтъкна българският премиер. Борисов посочи, че София е била избрана за логистичен аутсорсинг център на Световната банка за света. „Това ще са 200 нови високотехнологични работни места, а това ще е огромен шанс за приятелите ни от Западните Балкани. Всички ние заедно ще го вървим тоя път, защото той е реален. И българският народ има голяма заслуга за това“, заяви Борисов.

България и Македония са пример за новата реалност на Балканите - два братски народа, които създадоха близко приятелство, заяви от своя страна Зоран Заев. Той се обърна към Борисов с: "Моя добър приятел Бойко".

"Македония премина през сериозни политики. Преди няколко дни нашият парламент прие устава за промяната на името, а след това ратифицирахме и Преспанския договор. Изразяваме огромна благодарност на българския народ и премиера Бойко Борсов, защото това нямаше да е възможно, ако Борисов със своята храброст, със своя европейски дух и по европейски начин, типичен за 21 век, не спомогна за подписването на договора за добросъседство между България и Македония. Благодарение на този договор лично аз като премиер на Македония имах храброст и сила да продължа и да вляза в обществения спор за името на нашата държава“, заяви Заев. Той заяви, че Македония благодари на България за това, че държавата й е помогнала да получи историческия шанс да стане 30-ият член на НАТО. Според Заев Македония ще има шанс още през юни да започне преговори за членство и в Европейския съюз.

В същото време министрите на културата на България и Македония Боил Банов и Асаф Адеми
поднесоха венец пред бюст-паметника на Гоце Делчев в столичния парк „Борисова градина“. Двамата подписаха и „Програма за сътрудничество в областта на културата” между двете държави. Министър Адеми е в състава на делегацията, водена Зоран Заев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай