Падат ли границите между България, Гърция и Румъния

Даниел Лорер и още депутати с общо писмо

Падат ли границите между България, Гърция и Румъния | StandartNews.com

Румънските евродепутати Дачиан Чолош и Влад Георге, заедно с гръцкия евродепутат Георгиос Кирцос и българския депутат Даниел Лорер, изпратиха официално писмо до министъра на миграцията и убежището в Гърция Димитрис Керидис, в което му предлагат на днешното неформално заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел да поиска премахване на контрола по сухопътната шенгенска граница между Румъния, България и Гърция. Това става ясно от публикация на Дачиан Чолош на официалния му профил в социалната мрежа Фейсбук, информира БТА. 

“Докато нямаме ясен график за присъединяване към Шенгенското пространство със сухопътни граници, наш дълг е да запазим темата в европейския дневен ред. Фактът, че Румъния прие всички условия на Австрия за частично въвеждане на едно право, което имаме от 13 години, прави това още по-трудно. Ако не действаме, своеволните нови правителства на ЕС ще продължат да ни държат пред вратата още 13 години”, отбелязва Дачиан Чолош в поста. 

В писмото, цитирано от Диджи24, четиримата политици се аргументират защо призивът им е уместен. На първо място те посочват, че от 2011 г. Европейската комисия системно повтаря, че България и Румъния са готови за пълно присъединяване към Шенген. 

“Второ, Европейският парламент издаде множество резолюции и доклади с искане за пълно присъединяване към Шенген, които бяха подкрепени с абсолютно мнозинство. На трето място, представителите на гръцкия туризъм и сектора на хотелиерството и ресторантьорството искат премахване на контрола по сухопътните граници, за да се улесни пристигането на румънски и български туристи в Гърция. Това би се превърнало в много важен фактор за икономическо развитие, особено в северните части на Гърция, при условие, че сухопътната граница бъде напълно отворена преди летния период. Четвърто, в момента контролът по сухопътните граници между трите държави, които официално са в Шенгенското пространство, все още причинява огромни загуби на транспортните компании и туристите по отношение на пътни разходи, пропуснати печалби и време”, се казва още в документа. 

Четиримата политици смятат, че бързото и решително прилагане на предложението ще повиши съществуващото взаимно доверие между трите държави членки и ще повиши ефективността на тяхното сътрудничество в рамките на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай