Отсяват депутати с детектор на лъжата

Тестът струва 100 евро, шефове наемат профайлъри вместо НR-и

Отсяват депутати с детектор на лъжата | StandartNews.com

Искаш повишение? Първо мини детектор на лъжата! На тази практика залагат все повече шефове. Да провериш лоялни ли са служителите ти с помощта на "стола на истината" става все по-честа практика, признават от една от водещите фирми, които правят изследвания с полиграф.

"В практиката ни е имало множество случаи, в които собственик на компания иска да установи дали някой от служителите му е съпричастен към извършена кражба - примерно откраднати пари от касата", разказва експертът Велина Владимирова.

Преди да премине в компанията за полиграфски и психологически услуги "Асес", тя е трупала опит в сектор "Криминална психология" в Института по психология към МВР. Освен за разследване на кражби или за проверка на лоялността на служителите полиграфът все по-често се използва и за отсяване на най-добрите кандидати за работа. Най-често от услугите на "стола на истината" прибягват фирми от охранителния бизнес. Целта им е да проверят дали мераклиите за гардове нямат връзки с криминалния контингент.

Но във фирмата, в която работи Велина, са помагали и на зърнени босове - да разплетат кражби на скъпи семена например.
Скоро на детектора ще седнат и политици. От партията на Светльо Витков "Глас народен" са решили да отсеят хората в евролистата си с помощта на "стола на истината". Кандидатурите за Брюксел се събират до днес, 20 януари, във Фейсбук. А мераклиите за евродепутати от партията на Хиподила ще минат освен на полиграфа и през няколко кръга на интервюта и дебати.

У нас изследването с детектор на лъжата струва 100 евро и трае около 90 минути. Когато човек лъже, в тялото му протичат едновременно над 25 промени, неподлежащи на съзнателен контрол, които се отчитат от полиграфа, обясняват експертите. Владимирова обяснява, че въпросите, които ще се задават на детектора на лъжата, се обсъждат предварително. А преди лицето да се подложи на теста подписва декларация за информирано съгласие.

"В случаи на извършени престъпления, преди да се извърши полиграфско изследване, е необходимо експертите да се запознаят с цялата налична информация. Например - колко души от персонала имат достъп до въпросната каса, кога е извършена кражбата. Тази информация се анализира внимателно, за да се уточнят въпросите, които ще бъдат зададени на служителите", обяснява още Владимирова. Изследваните лица отиват в офиса на фирмата доброволно. А не са рядкост и случаите, когато сгафили служители си признават всичко, още преди да са седнали на детектора. Полиграфът вади на светло всички "грехове" - от кражби и измами, през корупция и рекет, до изневери, изнасилвания и дори убийства.

Без полиграф за полицаите

В програмата на вътрешния министър Цветлин Йовчев "Държавност и сигурност" бе записано, че до края на декември трябва да се въведат задължителни периодични изследвания за лоялност чрез полиграфа. Синдикатите обаче атакуваха тази заповед в съда и спечелиха. Идеята за задължителния полиграф е от времето на Цветан Цветанов. А целта бе така да се хващат например ченгета, за които има съмнения, че вземат подкупи. Полицаите трябваше да минават тестовете по преценка на шефовете на дирекции в МВР. Затова и от синдиката атакуваха текста с аргумента, че може да се ползва като инструмент за разчистването на неудобни служители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай