Отлагат разглеждането на Закона за вероизповеданията

Отлагат разглеждането на Закона за вероизповеданията | StandartNews.com

София. Отлагат разглеждането на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията в пленарна зала на първо четене.

Това заяви Стефан Данаилов, председател на комисията по култура и медии по време на заседанието на парламентарната комисия, на което се обсъжда Законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията, предаде „Фокус".

Този Законопроект не беше разпределян в комисията по култура, комисията по финанси или социални въпроси. Трябва да се чуе какво е тяхното мнение и становище. Основният въпрос е защо трябва да бързаме толкова много. Трябва да се обмисли по-сериозни и анализира какво ще бъде въздействието от този закон. Това е много важно, защото той може да предизвика всякакви мнения. Има голямо значение в коя църква на каква височина може да се запалят свещи, посочи още Данаилов.

Радвам се, че теми, свързани с вероизповеданията, предизвикват такъв голям интерес, каза Хюсеин Хафъзов, зам.-председател на комисията по култура и медии, на заседанието на парламентарната комисия. Протестите, състоянието на гражданското ни общество, потвърждава думите ми, че ни липсва най-много демократично мислене, говорене, чувства. По един или друг начин, това ще се стовари върху нас, българските граждани, ако не днес, утре, то тази вечер. Държавата в някои исторически аспекти е виновна за слабата връзка между религиозни общности и държава. Преди в София е имало 84 храмови обекти, което значи, че е имало и мюсюлмани, които са ги ползвали, а в момента има една действаща джамия, заяви още Хафъзов.

„Този Законопроект не бива да бъде приет, дано законодателят прояви трезва мисъл и законът да не стига до пленарна зала", каза доц. д-р Людмил Вагалински, директорът на Националния Археологически музей.

Зам.-министърът на културата Велислава Кръстева каза, че трябва да се предвиди текст в Законопроекта, който да изключи от закона храмовете, в които не се извършва вече богослужение.

Неврокопският Митрополит Натанаил прочете част от писмо, написано от патриарх Неофит, в което се посочват големи адмирации и поздравления към народните представители, внесли Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай