Оставаме ли с дупки по пътищата? Петков постави условие

Държавата от 6 месеца е блокирана, не се строят пътища, не се ремонтират

Оставаме ли с дупки по пътищата? Петков постави условие | StandartNews.com

Премиерът Кирил Петков подкрепи приемането на решение на парламента, с което да се разреши на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да плати 50% от извършените миналата година дейности на пътните фирми.

„Но държа да има пълен контрол върху извършените дейности. Защото много добре знаем, че в миналото имаше два вида договори - истински и такива, при които, под формата на дейности за поддържане на пътищата, са се извършвали цялостни ремонти“, каза Петков в отговор на въпрос от Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

Йорданов каза в питането си, че някои депутати от управляващата коалиция са раздвоени в това дали да подкрепят такова решение. Искането за решение беше на вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов, който заяви, че от 1 април насам не може да възлага никакви дейности за поддържането на пътищата, тъй като фирмите не са получили парите си за 2021 година.

Държавата от 6 месеца е блокирана, не се строят пътища, не се ремонтират, има опасност за живота на хората. Вие подкрепяне ли Народното събрание да отпуши този процес, да започне да се поддържа инфраструктура. Има душевно объркване във вашата група, заяде се Тошко Йорданов.

Вчера вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов предупреди, че пътищата в България, които и без това са в трагично състояние, вече не могат да бъдат поддържани и ремонтирани. Той поиска съдействие от парламента за намиране на решение на проблемите.

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) не може повече да възлага каквито и да било дейности по поддръжка на републиканската пътна мрежа – дейности за подмяна на мантинели, пътни знаци, нито поставяне на предпазни или ограничаващи мрежи. Ако нейните ръководители направят нови възлагания, те ще се изправени пред следната дилема - дали да спазят стриктно закона или умишлено да го нарушат с всички последици, допълни Караджов.

Той поиска парламентът да разреши на АПИ да продължи да поддържа и да ремонтира републиканската пътна мрежа по действащите договори до избор на нови изпълнители по новите открити конкурсни процедури, както и да даде възможност да се довършат 278-те недовършени обекта, магистрални пътни участъци, мостове, тунели и други и да разплати частично претендираните от пътностроителните фирми суми с цел да се намали социалното напрежение, породено от масовите уволнения в тях и последвалите протести и блокади на пътища и проходи от техни служители.

Караджов увери депутатите, че с това предложение не се узаконяват незаконни договори, те са действащи и в момента, те са резултат от открита състезателна процедура по Закона за обществените поръчки, но са с ограничен обем и надвишени възлагания, т.е. нови не могат да се правят. По думите му това не е и признаване на претендираните от изпълнителите суми. Едва след приключване на ревизията ще определим размера на дължимите суми, допълни министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай