Орешарски: Ще има пълна приемственост във външната политика

Орешарски: Ще има пълна приемственост във външната политика | StandartNews.com

София. Министър-председателят Пламен Орешарски и министърът на външните работи Кристиан Вигенин заявиха на среща с представители на Европейския парламент, че в България ще има пълна приемственост по отношение на провежданата външна политика. „Членството в Европейския съюз и участието в работата на европейските институции ще продължи да бъде наш основен приоритет. Стремежът ни е да бъдем по-активен участник във формирането на европейските политики", подчерта министър Вигенин.

На срещата премиерът Орешарски представи целите на правителството. Той изтъкна програмния характер на кабинета, в който доминират експерти. „Предвид настоящата криза, най-голямото предизвикателство за нас в краткосрочен план е възстановяването на икономиката и спечелването отново на инвестиционното доверие", посочи министър-председателят и съобщи, че вече е набелязан широк кръг от мерки за подобряване на бизнес климата. Във фокуса на правителството са малките и средните предприятия и стимулирането на младежката заетост.

Другият приоритет, посочен от българският правителствен ръководител, е борбата с престъпността и укрепването на демокрацията. „Тази цел стана актуална след последния мандат, при който имаше сериозно отстъпление както от демократичните принципи, така и от институционализацията на държавните органи", допълни той. Пламен Орешарски представи и другата ключова задача пред кабинета – установяването на по-голяма солидарност в обществото чрез активни социални политики.

В разговора с евродепутатите беше коментирана и темата за текущите консултации по включването на въоръженото крило на „Хизбула" в списъка на терористичните организации. Министър Вигенин подчерта, че България участва като предоставя всички необходими доказателства по отношение на атентата в Сарафово. Той посочи, че е поискал ускоряване на процеса на събиране на допълнителни доказателства от чуждестранните ни партньори, с които работим съвместно по случая, за да представим още по-солидна основа за вземането на консенсусно решение на Европейския съюз. „Нашето правителство ще осъществи пълна приемственост по отношение на провежданата външна политика", подчерта отново министър-председателят.

Срещата с депутатите от групата „Европа на свободата и демокрацията" се проведе в рамките на тяхното изнесено заседание в България. „Идеята на проучвателните дни, които провеждаме в тук, е провокирана от желанието ни да си взаимодействаме – ние, Европейският парламент, с институциите, с гражданското общество, с организациите, които са най-представителни", посочи съпредседателят на групата Франческо Сперони. Заместник-председателят на „Европа на свободата и демокрацията" Слави Бинев пожела успех на правителството и изрази желанието на своята група в Европарламента да съдейства винаги на страната ни пред европейските институции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай