Орешарски обеща финансова помощ на местната власт

Орешарски обеща финансова помощ на местната власт | StandartNews.com

Перник. Пламен Орешарски обясни на среща с кметовете на област Перник, че през 2014 чрез бюджета ще бъде помогнато за решаване на неотложни проблеми.

Кметовете са поискали милиони левове допълнително в бюджета за догодина за да ремонтират язовирите в областта "Студена" и "Пчелина", искани са и пари за почистването на пътища, защото в момента община Перник чисти със собствени средства пътища от републиканската мрежа, предаде БНР.

"Не можем да решим техните проблеми, те трябва да си ги решават, ние да съдействаме там, където те не могат да се справят сами и зависят или нормативно, или финансово от централните власти. Не схващайте това, че държавата има огромни ресурси, които се чуди как да разпредели към местните власти. Не става въпрос затова, разбира се, става въпрос за стъпки в следващата и по следващите години в посока малко по-добро ресурсно обезпечаване на местните власти", каза Орешарски.

"Все повече напредвам в изучаване на проблемите на местно и регионално равнище, не ме изненадаха голяма част от проблемите, които споделиха кметовете", призна Орешарски. "Чувал съм в различна форма за повечето от тях, чувал съм и за инфраструктурата и за белите петна при усвояването на средствата от ЕС и за достъпа до ресурси и за задлъжнялостта на някои общини. Всеки от кметовете сподели и специфични въпроси, които взехме под внимание и ще имаме предвид", заяви премиерът.

На срещата присъства и министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Тя не се съгласи с публикация в "Ню Йорк таймс", че пернишкият въздух е най мръсният в Европа, защото цитираната, според нея, информация във вестника е от преди две години:

"Ние заедно с кмета на Перник имаме възражения точно по информацията, която излезе, но проблемът с чистотата на атмосферния въздух в българските градове е проблем. Това, което аз мога да предложа на г-жа Янакиева е ние да направим специална среща да обсъдим параметрите така, както ги отчитаме денонощно и да включим и усилията на държавата в частта "Изисквания към замърсителите на въздуха".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай