Орешарски: Двама министри са виновни за спрените европари

Орешарски: Двама министри са виновни за спрените европари | StandartNews.com

София. Министрите на екологията и на еврофондовете в кабинета "Борисов" Нона Караджова и Томислав Дончев носят отговорност за спрените пари по ОП "Околна среда". Така премиерът Пламен Орешарски коментира новината, че Европейската комисия (ЕК) е преустановила разплащането на искания за междинни плащания по оперативната програма

. За спирането на парите е получено писмо от Валтер Дефа, директор на Генерална дирекция "Регионална политика", обявиха от екоминистерството. Европейската комисия не е обвинявала конкретни лица или политически партии във връзка с временното спиране на средствата, контрира Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в България.

Да се твърди нещо подобно е пълно изопачаване на фактите - в писмото от 27 ноември, с която ЕК информира българските власти за прекъсването, имена не са споменати, допълни Златев. Проектите, които нашите одитори посочиха за възможни нередности, касаят годините 2008, 2009 и 2010, така че нито една конкретна партия или правителство не могат да бъдат сочени за единствено отговорни, заяви Златев.

Междинните плащания по програмата ще бъдат спрени, докато ЕК не получи увереност, че родните институции са предприели описаните в писмото мерки. Премиерът Пламен Орешарски увери, че са предприети всички мерки за възстановяване на плащанията, като допълни, че се надява това да стане до няколко месеца. Вече текат и проверки по "критични" проекти, допълни той. "Орешарски намекна, че може и да сезира прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай