Опасни сигнали! Икономистка разнищи мерките на правителството

Дават заявки преди да са премислили това, което обещават, казва Ваня Григорова

Опасни сигнали! Икономистка разнищи мерките на правителството | StandartNews.com

Ситуацията в страната е изключително сложна и ще става все по-сложна в икономически план, предупреди в интервю за БГНЕС икономистът от КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова, участник в тристранните срещи между правителство, синдикати и работодатели.

Григорова определи като нереалистични очакванията на правителството за успокояване на инфлационния натиск през следващите месеци, каквато заявка направи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

„По отношение на инфлацията това е доста оптимистично изявление от страна на Василев. Докато при нас през март годишната инфлация беше 12,4%, то в балтийските държави тя достига 19%. В този смисъл не виждам причина за такъв оптимизъм“, каза Григорова. Това според нея не може да се случи най-малкото заради високите цени на енергоносителите.

Ваня Григорова обърна внимание на противоречивите изявления на премиера Кирил Петков и неговата началничка на кабинета Лена Бориславова, които само в един ден заявиха първо, че цената на газа ще бъде от 3 до 4 пъти по-ниска, а след това, че тя ще бъде еквивалентна на тази на „Газпром“. „Опасявам се, че управляващите дават заявки преди да са премислили това, което обещават“, каза Григорова.

Тя опроверга и изявленията на вицепремиера Василев за регистриран висок икономически растеж. „По отношение на икономическия растеж Василев визира увеличения оборот в парични средства, но той се увеличава именно поради инфлацията. Това че имаме такъв „растеж“ се дължи отчасти на високата инфлация, отчасти поради засиленото производство и продажба на оръжия“, каза Ваня Григорова и добави, че това по никакъв начин не ни дава повод да смятаме, че икономическата ситуация в страната се стабилизира.

За нея един от големите проблеми, които се задават, но все още като че ли не се осъзнават у нас, е продоволствената криза. Тя припомни, че Русия и Украйна взети заедно са може би най-големите производители на зърно.

„Ако в момента там не се отглежда тази култура, заради войната, това означава, че няма откъде да доставяме пшеница в световен мащаб. Ние в България можем да задоволим нашето търсене, но тъй като производството се извършва от частни фирми и върху техния износ няма контрол, това означава, че при това високо световно търсене можем да останем без хляб“, предупреди икономистът от КТ „Подкрепа“.

Синдикатът не само остава в стачна готовност, но ще си проведе протеста на 18 май.

„Ние ще проведем протеста на Градски транспорт, който бяхме заявили. Работодателските организации се отказаха от техния протест, защото най-накрая получиха обещания за компенсации, както за тока, така и за природния газ. Това по никакъв начин не облекчава ситуация в Градския транспорт и не само там. Макар да получат компенсации, евентуално, защото на обещанията по никакъв начин не може да се вярва, това не гарантира, че те ще увеличат заплатите на работниците си, за да може да се покрие повишената инфлация. А това нас особено много ни интересува. Ако работодателите успяха да си договорят някакви субсидии от страна на държавата, това съвсем не означава, че ще стигне до българския работник“, заяви Ваня Григорова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай