Вторник,

Омбудсманът е против разделение на нацията

От: Администратор -
2122
Омбудсманът е против разделение на нацията
A
A
A

София. „Аз съм на всички – и на протестиращи, и на непротестиращи, от мен няма да чуете разделение на нацията". Това каза омбудсманът на България Константин Пенчев в предаването „Факторът Кошлуков" по Тв 7. Той обясни, че всички хора имат едни и същи права и пред него всички са равни.

„Работата ми е да защитавам човешки права, те никога не са достатъчно защитени", смята омбудсманът. Според него всички граждани имат общи проблеми и всички са единни в недоволството си от последните две десетилетия, само че едните вярват в правителството, а другите – не", продължи Пенчев.

Омбудсманът каза, че е погрешно твърдението за разделение на нацията. Той даде пример за общ проблем със сметката за парно. На нея не се отразява фактът, че хората могат да си спрат радиаторите през деня. Никой не е наясно с факторите, които влияят върху топлообмена на една сграда, уточни Пенчев. „Няма шанс да се намали цената на парното, ако приемем, че цената на тока е намалена с 5 процента", констатира той и алармира, че са много хора сметките за парно са непосилни и трябва да се търси разрешение на този проблем.

Исканията от февруарските протести са се препокрили напълно с констатациите от доклада на омбудсмана и затова той се разглежда в парламента, допълни Константин Пенчев.

„Ролята ми е да се намеся там, където видя нарушени човешки права, дори да срещна мълчалива или явна съпротива", каза още Пенчев. И продължи, че гражданите ще намерят изход от настоящата криза, защото те вече „няма да оставят проблемите им да се решават без тяхно участие".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички