Окончателно! Решиха за националния празник

Комисията по конституционните въпроси определи мандата на висшите съдии и главния прокурор

Окончателно! Решиха за националния празник | StandartNews.com

Парламентарна комисия по конституционните въпроси с пълно мнозинство отхвърли текстът за смяна на националния празник от 3 март на 24 май.

Комисията по конституционните въпроси гласува на второ четене какви ще са мандатите на председателите на Върховния касационен, на Върховния административен съд и на  главния прокурор

Председателите на ВКС и ВАС ще се назначават и освобождават от президента по предложение на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране.

Главният прокурор ще се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на Висшия прокурорски съвет за срок от пет години без право на повторно избиране. Ако президентът не издаде указ за назначаване на главния прокурор в срок от 7 дни, то той ще се смята за назначен и решението на Висшия прокурорски съвет ще се обнародва.

В Конституцията ще бъде записано още, че за извършено престъпление от общ характер главният прокурор или негов заместник се разследва и обвинението се поддържа пред съда от прокурор, който е заемал длъжността съдия във Върховния касационен съд от наказателната колегия или с ранг на съдия във Върховния касационен съд от наказателните отделения на апелативните или окръжни съдилища до момента на назначаването.

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще бъде разделен окончателно на два съвета - Висш съдебен съвет и Прокурорски съвет.

В новия Висш съвет на съдиите се предвижда да има 15 членове - председателите на ВКС и ВАС, 8 избрани от съдиите и още петима - от Народното събрание.

Във Висшия прокурорски съвет ще влязат 10 членове - главният прокурор, двама избрани от прокурорите, един от следователите и 6 от парламента.

Според текстовете на вносителите Народното събрание няма да има право да избира в двата съвета действащи прокурори и следователи, но няма забрана да номинира и избира действащи съдии.

По този начин се цели да няма мнозинство около главния прокурор, а в бъдещия Съдебен съвет - да има повече съдии, избрани от съдии, за да може да се гарантира независимостта на съда. Това са и най-спорните текстове, по които тече дебат.

Министър Атанас Славов коментира, че няма нито една критика или препоръка от страна на Венецианската комисия по съотношението и разпределението на квотите в съдийската колегия. Ако се стигне до преосмисляне на квотите в прокурорската колегия, моля това да не е за сметка на съдийското самоуправление", призова Славов.

"Министър Славов подкрепя вносителите във вида, в който в внесен. Отговорността за този законопроект я носи министерството на правосъдието и заради това аз ще подкрепя всичко, предложено от вносителите, без нито едно предложение за редакция", коментира Радомир Чолаков.

Комисията прие също така видоизменена индивидуална конституционна жалба, чиито параметри бяха предложени между първо и второ четене.

Според приетите текстове всеки съд може да сезира Конституционния съд по своя преценка или искане на страна, но само за противоконституционност на закон, приложим по делото - няма да има възможност да се иска тълкуване на Конституцията.

Заседанието продължава в неделя сутринта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай