Офшорка на старозагорци в сделка с Плевнелиев

Тримата получили $259 000 хонорар за консултантски услуги

Офшорка на старозагорци в сделка с Плевнелиев | StandartNews.com

Стара Загора. Трима старозагорци са в играта с офшорките, която се превърна в политически скандал заради президента Росен Плевнелиев. Евгени Александров, Чавдар Чинчев и Иван Рачков са собственици на кипърската фирма "Белингам-Дивелопментс", става ясно от Търговския фирмен регистър в Никозия.

През 1999 г., като управител на "Линднер-Ирис Имобилен", Росен Плевнелиев платил на "Белингам" $259 000 за консултантски услуги. Данъчните в София пък са издали документ, че за въпросната сума не се дължат налози, тъй като транзакцията влиза в обхвата на споразумението за избягване на двойното данъчно облагане между България и Кипър.

Вестник "Стандарт" разполага с документите от регистъра от няколко дни, но не ги публикувахме, за да не бъдем използвани като страна в сблъсъка между президента и някои партии.

Данните, с които разполагаме, са следните: Експертите, съветвали баварската компания "Линднер" срещу 259 000 долара, са посочили постоянни адреси в Стара Загора. Евгени Илиев Александров живее на ул. "Антон Марчин" 1, Чавдар Русев Чинчев - на ул. "Минчо Кънчев" 51, а Иван Владимиров Рачков - на ул. "Братя Жекови" 49. За последния се знае, че е продал апартамента си преди десетина години. Оттогава съседите не са чували нищо за него.

От справката на кипърския регистър стават ясни още няколко неща. Тримата са придобили по равен брой акции от "Белингам-Дивелопментс" на 11 август 1998 г. Книжата са били прехвърлени на тях няколко месеца след като две фирми - "Ледра Номинес" и "Ледра Тръститс", са регистрирали дружеството на 4 ноември 1997 г. с капитал от 8550 евро. Любопитна подробност е и цената на акция - едва 1,71 евро. Директор на дружеството е получилият известност у нас Джордж Кириу. С пълномощно от Плевнелиев и първата му съпруга Вероника същият адвокат е упълномощен да управлява и офшорката "Инокс Мениджмънт". Тази фирма през 2011 г. става 99 процента собственост на Вероника Плевнелиева.

Офшорката на старозагорците - "Белингам-Дивелопментс", очевидно няма голяма дейност. Факт е, че последният й отчет е от 7 август 1998 г., т.е. ден преди прехвърлянето й на тримата старозагорци. Оттогава няма данни компанията да е извършвала дейност.

Остава висящ въпросът какви са тези големи български експерти, които имат толкова солидни познания и опит да направят целия технически анализ по строежа на Бизнес център София, който се изпълнява от "Линднер-Ирис Имобилен", и са наети от европейска компания срещу огромен хонорар. Ако това наистина е така, нека сегашното правителство ги покани за експерти, за да помагат при очевидния дефицит от професионалисти в новото Министерство на инвестиционното проектиране. Ако обаче те са финансови експерти по офшорни операции, то може да се окаже, че фирмата е направена и използвана само за трансфер на пари, коментират експерти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай