Обидени соцлидери в Стара Загора подават оставки

Обидени соцлидери в Стара Загора подават оставки | StandartNews.com

Стара Загора. Общинският председател на БСП Илия Златев и цялото изпълнително бюро от 9 души са подали колективна оставка на заседанието си във вторник вечер.

„Аз депозирах оставката си, тъй като централното ръководство на практика свали доверието си от мен - издаде пълномощия на други лица да представляват партията на консултациите за състава на секционните избирателни комисии в Старозагорската община", посочи мотивите си Златев. В знак на солидарност го последвали и останалите членове на изпълнителното бюро. „В условията на натиск, противоборство и липса на доверие, на непрекъснато спъване на работата от страна на добре известни наши съпартийци, е невъзможно да се работи и да се прави позитивна кампания. Затова се оттеглям от постта", пояснява мотивите си вече бившия общински председател. Той е и шеф на общинския предизборен щаб за евроизборите и в тази ситуация не можел да носи отговорност за резултатити на 25 май. По устав оставките не се гласували, напусналите партийни активисти само щели да уведомят общинският партиен съвет, който ще заседава извънредно в сряда вечерта.

Разразилият се скандал в общинската партийна организация в Стара Загора има дълга предистория, припомнят соцактивсти. Той се зароди още с избора на Илия Златев за общински лидер, който част от делегатите около бивщия председател Бойчо Биволарски оспориха. Сезирана бе и общопартийната контролна комисия, но в края на краищата „страшния съд" на Мая Манолово призна за легитимен избор на Златев. Противниците му обаче на се примириаха и продължиха да търсят всеки удобен повод за свалянето му. Първият от тях бе преди конгреса на БСП на общинската партийна конференция, която дори не можа да приеме дневния ред и показа, че старозагорските социалисти са дълбоко разделени.

Реанимирането на АБВ пък възкреси стари спомени наля още масло в огъня. Както е известно, общинския лидер Илия Златев бе зам.-кмет в екипа на бившия старозагорски градоначалник и по-сетнешен здравен министър д-р Евгений Желев, който пък сега е едно от знаковите лица в АБВ. Златев неколкократно декларира, че не одобрява гражданската инициативата на „азбукарите", но явно подозрението към него, че им симпатизира и ще работи за тях, остана.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай