НЗОК прибира над 3 милиарда от Бюджет 2016

НЗОК прибира над 3 милиарда от Бюджет 2016 | StandartNews.com

Приемайки Бюджет 2016, Министерски съвет одобри и проектозакона за бюджета на НЗОК, съобщава Би Ти Ви.

Той е съобразен с възможностите на бюджетната макрорамка за 2016 година. Целта на предвидените финансови ресурси е да се запази постигнатото равнище на здравноосигурителни услуги в страната.

Предвидените приходи са в размер на 3 204 749 000 лева, със 129 млн. лева повече в сравнение с 2014 година.

Наред с новия бюджет са приети и промени в Закона за здравното осигуряване, които са свързани с планирането и контрола на средствата на НЗОК. Тяхната цел е да се гарантира по-ефективно разпределение и спазване на бюджетната рамка на средствата.

В новите промени ясно е разписано каква е процедурата ако НЗОК надхвърли бюджета си. Тогава Надзорният съвет на касата, след становище на Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз, възлагат на управителя на касата и здравния министър да внесат в Министерски съвет предложение на нови цени, по които да се изплаща медицинската помощ.

Друга промяна, която ще улесни работата на НЗОК е новите рамкови договори да влизат в сила от 1 април, вместо от 1 януари. Това се налага, защото финансовите параметри по бюджета стават ясни през декември и времето за провеждане на преговори до 1 януари е недостатъчно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай