Неделя,

Няма победител, има по-малко губещ

От: Димитър Ганев -
676
Няма победител, има по-малко губещ
A
A
A
  • Новият кабинет ще сложи край на политическата 2020

Можем да разсъждаваме в хипотезата, че ще има кабинет, защото за първи път имаме формации, които са заявили сътрудничество и имат мнозинство. 

Колкото до края на политическата криза, на този етап не можем да сме сигурни, че тя приключва. Но може да сме сигурни, че, ако има такъв кабинет, приключва 2020 година политически. Имам предвид дълбокото разделение, което се оформи през лятото на 2020 и протестите срещу Борисов и Гешев на либералната градска общност, която е сърцето на ПП-ДБ. Тази пропаст, тази политическа 2020 г., ще приключи с гласуването на новия кабинет.

Много рано е да се говори дали наблюдаваме края на политическата криза у нас.

Ако се върнем назад, през декември 2021 г., при гласуването на кабинета "Петков", тогава можехме да кажем, че политическата криза е завършила. Обаче се оказа, че тя не е завършила, а продължава. В този смисъл може би след година или две ще се върнем назад и ще можем да кажем кога е свършила политическата криза и дали моментът на гласуването на правителството на акад. Николай Денков ще е решението на тази криза.

Не може да се говори за голям победител, а по-скоро за по-малко губещ.

ГЕРБ ще загуби по-малко от подобна коалиция по няколко причини.

Първата, Борисов имаше мандат за съставяне на кабинет с ПП-ДБ, защото в дните преди изборите отправи призив двете големи коалиции да се разберат., т.е. той даде посоката пред своите избиратели още преди вота, нещо което ПП-ДБ не даде.

Втората, ПП-ДБ до голяма степен са изграждали своята партия и своите позиции на анти-ГЕРБ основа. Това естествено ще доведе до по-голяма щета за тях.

Третата, ГЕРБ имат по-консолидиран електорат, който през последните години на няколко пъти показа, че стои твърдо зад партията, докато при ПП-ДБ не е така.(Пред БГНЕС)


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com