Новият главен прокурор ще е фактор за политическия сезон

Новият главен прокурор ще е фактор за политическия сезон | StandartNews.com

София. Основният акцент в новия политически сезон няма да е политически. Той обаче ще има сериозен ефект върху политическия живот в страната – става въпрос за предстоящия избор на Висш съдебен съвет и по-специално на главен прокурор. Около това мнение се обединиха пред политолозите Румяна Коларова и Антоанета Цонева пред бТВ.


„Главният прокурор е важна фигура не само заради дългия си мандат. Тази личност ще играе основната роля за реформата в съдебната система, която е основен проблем за българската демокрация”, заяви Коларова с уточнението, че промените от работата на главния прокурор няма да бъдат видими веднага, защото при създалата се традиция на съдебен процес у нас няма как да има резултати толкова бързо преди изборите.


„Всичко зависи от подкрепата за ГЕРБ - ако тя се срине до 15%, партията ще загуби следващите избори, ако се запази над 20% шансовете й за втори мандат остават доста високи”, прогнозира Коларова.
По думите й за разлика от президентските избори, на парламентарните сблъсъкът с БСП е губещ за ГЕРБ, тъй като с такава стратегия само ще подсили опонента си. Основна тема, която социалистите пък щели да използват срещу управляващите, била АЕЦ „Белене”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай