Новите козове на Бойко

Новите козове на Бойко | StandartNews.com

София. Ветерани, калени в битки, и амбициозни нови лица. Премиерът Бойко Борисов заведе на "Дондуков" 1 и политици, и експерти и от двата "отбора". За втория си мандат Генерала ще разчита на част от най-сигурните си играчи - Румяна Бъчварова, Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Ивайло Московски, Вежди Рашидов, Владислав Горанов, Ивелина Василева, Веселин Вучков. Но Борисов стиска в ръка и нови козове. Кои са те и защо премиерът заложи именно тях? "Стандарт" проследи пътя на Николина Ангелкова, Красен Кралев, Теменужка Петкова, Десислава Танева, Николай Ненчев, проф. Тодор Танев и д-р Петър Москов до министерското кресло.

Полиглот проговаря и езика на туризма

Амбициозната Ангелкова се доказа в транспорта, прие предизвикателството на чисто новото министерство

120 г. след като Щастливеца Алеко Константинов положи началото на организирания туризъм у нас, браншът за първи път има свое министерство. Начело на него застава полиглот, говорещ 5 езика - досегашният министър на транспорта в служебния кабинет Николина Ангелкова. Според всички, работили с нея, дамата е много амбициозна и за кратко време ще успее да научи още един език - този на туризма. Именно липсата на опит в сектора на Ангелкова е причина браншът да я посрещне с недоверие. Не е от сектора и няма опит, са аргументите на бизнеса часове след като стана ясно, че Ангелкова поема туризма във втория кабинет на Бойко Борисов. По подобен начин тя беше приета от транспортния бранш, когато за първи път в историята на ведомството го оглави жена. За краткото време на поста обаче дамата доказа, че освен много амбициозна е и работохолик, умее да анализира ситуации, да напипва бързо проблемите, да намира добри решения за тях и да управлява екипа си умело. За няколко месеца Ангелкова успя да прекрои ОП "Транспорт" за следващия програмен период, да смени проектите в нея, начина на финансиране и да убеди Брюксел да включи магистралата от София до Варна в обхвата й. Ангелкова ускори изпълнението на железопътните проекти, подписа споразумението за изграждането на "Дунав мост" 3 и 4 и сложи основите за преструктуриране на сектора. Най-големият й успех обаче безспорно е, че успя да убеди консервативния транспортен бранш да й повярва. Сега същата тежка задача Ангелкова ще има и с не по-малко трудния туристически бизнес.

Ангелкова е сред малцината поканени българи, които присъстват на традиционната молитвена закуска в Белия дом, на която веднъж годишно се събира световният елит. Обичайно кариерата на присъствалите на мероприятието тръгва стремглаво нагоре. Младата Ангелкова обаче може да се похвали с редица постижения преди 2012-а, когато гостува на Барак Обама. Тя е възпитаник на "Харвард бизнес скул" - Бостън, САЩ, по програма за ръководни кадри, развитие на лидерските умения, магистър по право от УНСС, има и специализация по финанси. Преди да стане транспортен министър в служебния кабинет, кариерата й минава през постове в управителния съвет на пътната агенция, зам. строителен министър и съветник на президента Росен Плевнелиев.

Финансист пое енергетиката

Теменужка Петкова разкри далавери с "АЕЦ Белене"

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова има дълга биография в сферата на счетоводството и финансовия контрол. Тя идва в най-раздирания от проблеми бранш директно от замминистерското кресло във финансовото ведомство, където отговаряше за дирекциите "Данъчна политика" и "Вътрешен контрол", за Националната агенция по приходите, Агенция "Митници", Агенцията за държавна финансова инспекция и за Държавната комисия по хазарта.

От 1992 г. до 2000 г. Теменужка Петкова е финансов ревизор и експерт в столичното управление "Държавен финансов контрол". Професионалната й кариера продължава в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол като одитор и началник на отдел. От 2007 г. е директор на дирекция "Организация и извършване на инспекционната дейност" в Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), а в периода 2010-2013 г. е директор на АДФИ. Петкова участва в одитите на електроразпределителните дружества и на АЕЦ "Белене". По време на управлението на Пламен Орешарски, когато Петкова беше уволнена от АДФИ, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че причината за това е фактът, че е "разкрила далаверите" с АЕЦ "Белене" и "Хохегер".

Теменужка Петкова е магистър по счетоводство и контрол от УНСС. Преминала е обучения в областта на вътрешния одит в публичния сектор в министерствата на финансите на Ирландия и Великобритания и в областта на държавната финансова инспекция в министерството на финансите на Португалия.

На нея кабинетът Борисов ще разчита да предложи спешни мерки за запълване на финансовия дефицит от над 3 млрд. лева в енергетиката.

Теменужка Петкова е на 47 г., зодия Козирог.

Първата дама на земеделието

Фермерите подкрепиха Танева за поста още преди вота

Десислава Танева е първата дама, която застава начело на земеделското министерство (МЗХ). Тя се размина с поста на косъм при първия мандат на ГЕРБ, но зае не по-малко отговорното място на шеф на земеделската комисия в парламента. При кабинета "Борисов 1". Танева не оглави аграрното ведомство най-вече поради настояване на животновъдите. Тя я обвиниха в конфликт на интереси, тъй като дълги години е работила в сектор зърнопроизводство. Затова и кандидатурата й в последния момент беше оттеглена от Бойко Борисов и тогава мястото на земеделски министър зае Мирослав Найденов. Никой обаче не оспорва качествата на Десислава Танева и познанията й в областта на земеделието и то във всички негови аспекти - и растениевъдство, и животновъдство. Тя бе един от най-активните депутати по време на обсъждането на законите, които касаят сектора не само като шеф на парламентарната комисия от 2009 до 2013 г., но и след това, когато ГЕРБ бяха опозиция на управляващите. Когато стана ясно, че ще има нови парламентарни избори, земеделците започнаха да повтарят името й като мантра и се надяваха именно тя да оглави аграрното министерство. "Трябва ни подготвен човек, който е наясно с темата, всеки друг ще изгуби месеци, докато навлезе в сложната тематика и особено в темата за европейското подпомагане", заявиха фермерите. Одобрението на новата Програма за развитие на селските райони от Брюксел се очаква да бъде и най-неотложната и важна задача на Танева - поне в първия месец и половина от работата й в МЗХ.

Бунтар от 10 ноември начело на армията

Николай Ненчев пребори Георги Пинчев и поведе БЗНС

Земеделец сяда на министерското кресло във военното ведомство. Николай Ненчев води активен политически живот още в ранните години в началото на прехода. През 1989 г. той участва активно във възстановяването на Българския земеделски народен съюз "Никола Петков". Същата година става и председател на небезиизвестното "Независимо студентско дружество", което по-късно става част от СДС. Именно това накара вчера на церемонията по предаване на властта в Министерството на отбраната доц. д-р Велизар Шаламанов да подчертае дългата история на Ненчев в борбата за демократичност. Още от първите години на прехода, че и преди това, той активно защитава правата и интересите на земеделците, както и демократичните устои на държавата. През 1992 г. той влиза в ръководството на БЗНС. През 1994 г. става председател на Земеделския младежки съюз.

Ненчев е роден на 11 август 1966 г. Има юридическо образование - той е магистър по право и политически науки, завършил е и политология в Софийския университет. По-късно е специализирал и в Европейския парламент. Едновременно с тежкото политическо всекидневие през 2003 г. той става и преподавател в Нов български университет.

Ненчев е бил и в президентската институция - през 1997 г. с указ на държавния глава той става началник на кабинета на вицето на Петър Стоянов - Тодор Кавалджиев. След края на пребиваването си на "Дондуков" 2 Ненчев става един от основателите на "Сдружение Евроинтеграция". От следващата година е сътрудник в адвокатска кантора "Агора". През 2011 г. той направи неуспешен опит да се върне в президентската институция, този път като държавен глава.

През 2008 г. името му нашумя покрай скандала около БЗНС, при който той и негови привърженици се скараха с подкрепящите Георги Пинчев. Накрая лобито на Ненчев надделя и той бе избран за председател на БЗНС.
Преди година партията на земеделците се вля в коалицията Реформаторски блок. Новият министър на отбраната е женен, има син и дъщеря.

Кралят на пиара е №1 в спорта

Красен Кралев още държи националния рекорд на 20 км бягане

"Влизам във властта заради дъщеря си. Тя е в чужбина, но искам да се върне в България". С този личен мотив рекламният експерт Красен Кралев обясни участието си в парламентарните избори. Той влезе в Народното събрание от гражданската квота на ГЕРБ, а вчера застана начело на спортното министерство. Приятелите му казват, че Кралев е магнит за успеха. Той отвръща кратко, че просто си върши работата. Още в зората на демокрацията създава една от най-добрите рекламни компании. По-късно MAG Communications се превръща в група агенции за интегрирани маркетингови комуникации. А с годините партньорите му го наричат Краля на пиара. Заради иновативните, атрактивни и запомнящи се лога и кампании.
Бизнесменът е шампион на България на 5000 и 20 000 м. В дисциплините е постигнал национален рекорд и той още не е подобрен. На два пъти е бил президент на ПФК "Черно море". Кореняк варненец. Възпитаник е на английската гимназия и на Медицинския университет. Доктор по образование, но не и по призвание. Записал медицина заради своята отдаденост към спорта и мечтата си да стигне до участие в олимпиада. През цялото време се подготвял да следва международни икономически отношения и крайното му решение изненадало безкрайно много неговите родители. В МУ срещнал най-добрия треньор и специалист по дълго бягане, а в кръжоците залягал много над психиатрията, знанията от която му помагат и досега в професията. Тренировките си в спорта сега е подновил след две тежки операции на колената след стари травми. Възстановява се с каране на колело. Запален е и по бокса. Тренира интензивно при олимпийския ни шампион Ивайло Маринов, когато е във Варна. Още през 1990 г. специализира мениджмънт на политически кампании в университета на Южна Каролина. Кралев е сред основателите на Федерацията на независимите студентски дружества след падането на Берлинската стена. 8 г. по-късно част от студентските лидери се обединяват в т.нар. група за натиск "Новото време", която превръщат по-късно в партия. Като консултант към Националния демократически институт на САЩ Кралев участва в предизборни мисии в ЮАР, Йемен и Украйна. С ключова роля е при спечелване на изборите от демократите в Албания през 1992 г. и в Югославия през 2000 г. и със сериозен принос за изборната победа на партията на Симеон Сакскобургготски у нас през 2001 г.
През последната година и половина играе за имиджа на ГЕРБ. Има заслуги за успеха на партията на частичните кметски избори във Варна през 2013 г., както и на евровота. От ГЕРБ го оцениха и го поканиха на третото избираемо място в листата край морето. Най-голямата му слабост и гордост е дъщеря му Криста, на 9 г., която учи зад граница, занимава се с музика, актьорско майсторство. Момичето върви по стъпките на баща си и майка си, като е отдадена и на леката атлетика. "Позната ми е болката на моите близки и приятели, чиито деца са се пръснали по света, а те искат да са тук и близо до тях", коментира Кралев.

Реформаторът, който мрази революциите

Професорът политолог иска да отвоюва образованието от партиите

За втори пореден път политолог ще седи на стола на дядо Вазов в министерството на образованието. Новият министър проф. Тодор Танев е основател на катедрата по политология в Софийския университет, както и на тази по публична администрация. Специализирал и преподавал в САЩ и Холандия, той води лекции по политическо управление в Алма матер. Член е на Гражданския съвет на Реформаторския блок. Твърди, че не обича революциите, затова няма да прави такива в образователната система.

Танев се познава от 36 г. с колежката си от служебния кабинет Румяна Коларова, в Алма матер работят на един етаж. Както тя се шегува, "познаваме се от детската градина". Той не крие, че очаква да научи от нея "кои са най-спешните приоритети в образованието" и кои могат да бъдат отложени. "Имам три деца, които са през 6 г., бил съм и продължавам да съм потърпевш от изключително тромава учебникарска система", разказа пред журналисти той. Затова и промените в средното образование няма как да не бъдат приоритет. Танев ще стъпи на законопроекта на ГЕРБ по отношение на училищното образование. Като реформатор той залага сериозно на гражданската подготовка на децата, която сега липсва в училище. "Няма никакво гражданско, икономическо и юридическо и друго обучение за бъдещите граждани на тази страна. Всички трябва да знаят какво е правителство, след като ще гласуват. Когато влизат в банка, трябва да знаят нещо за тези неща", заяви вчера Танев. Водещо в работата му ще бъде и усвояването на европарите по оперативната програма за наука, "които трябва да отидат при тези, които правят изследванията, а не толкова при бюрократите, както обикновено става". Самият Танев нарича себе си "мрежовик" - тоест човек, който работи в екип, не обича "пирамидата и линейното мислене". Признава обаче, че няма как сам да избере екипа, с който ще работи. "Образованието и здравеопазването са най-тежки големи ресори и в най-пълна зависимост от пределната партийност. Държавата трябва да си възстанови някои от изгубените функции, иззети неправомерно от партиите", заяви Танев при встъпването си в длъжност. Тепърва му предстои да отвоюва образованието от партийността.

Д-р Москов ще лекува здравеопазването с дързост

Анестезиологът е артистичен като именития си братовчед Теди

Дързък, запален общественик и убеден костовист. Това е новият здравен министър д-р Петър Москов. Той е зам.-председател на ДСБ и лекар - допреди няколко дни бе анестезиолог в столичната болница "Св. Анна". Възможността да промени здравеопазването пък е отколешна мечта на новия министър. Идеите си за промени той се опитваше да прокара още по времето на ГЕРБ. Тогава "Синята коалиция" имаше негласна уговорка за подкрепа на Бойко Борисов. Въпреки че 43-годишният Москов е убеден последовател на тъмносините идеи на ДСБ обаче, вижданията му в здравния сектор са много по-социални. Пазарът като основен и единствен регулатор на тази система не е сред любимите му тези. Най-вероятно, защото здравеопазването не е чист пазар, а сектор със силно социално значение. Затова Москов винаги е бил за въвеждане на здравна карта със задължителен характер за болничната помощ. Тази точка фигурираше и в програмата на реформаторите. Той не е и привърженик на пълната демонополизация на НЗОК. Това потвърждава отново и програмата на Блока, в която подобна стъпка не се предвиждаше. За сметка на това Москов смята да предприеме промени в "Спешна помощ". С каквото и да се захване обаче, няма да му е лесно. Здравеопазването безспорно е най-трудният ресор, а в неговия случай задачата ще се усложни и заради нуждата да синхронизира всичко с ГЕРБ. Все пак в пътя на трудните реформи могат да му помогнат две неща - богатият политически опит и безкрайната му дързост.

Москов е сред инициаторите на създаването на ДСБ през 2004 г., три години по-късно става член на Националното ръководство на партията, а през 2009 г. е съпредседател на предизборния щаб на "Синята коалиция". Политическата му кариера се разви още повече с формирането на РБ. Той беше сред основните поддръжници на Радан Кънев в опита му да обедини Блока, когато хвърли оставка като негов говорител. В политическите "трикове" може би е наследил нещо от артистичния талант на прочутия си братовчед - режисьора Теди Москов. За това свидетелства дори словото му. За разлика от повечето политици често вижда реалността, пречупена в различни "разкази" за нея. Така че този път може и да имаме реформа с начало, кулминация и край.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай