Новите депутати започват работа с по-високи заплати

Новите депутати започват работа с по-високи заплати | StandartNews.com

С по-високи заплати стартират управлението си новите депутати, след като вчера Националният статистически институт (НСИ) оповести данните за средната месечна заплата в страната, пише "Дневник". През третото тримесечие средното възнаграждение в обществения сектор нараства с 5.8% на годишна база, като през септември достига 900 лева.

Това покачване неминуемо повишава и депутатските възнаграждения, понеже според правилника на Народното събрание те са равни на 3 средномесечни заплати в обществения сектор.

Вследствие на това основното възнаграждение на избраниците на народа става 2700 лева месечно, а именно със 114 лева повече от досега. Сумите ще набъбнат, след като се прибавят и възнагражденията за участия в комисии, стаж и прослужено време.

Вдигат и заплатите на министрите, които се равняват на 130% от тези на депутатите. Така членовете на новия кабинет ще получават основно възнаграждение от 3510 лева.

Извън данните за обществения сектор, средната месечна заплата за страната бележи ръст от 2.3 на сто през третото тримесечие на 2014 г. на годишна база. Тя достига 809 лв., но в сравнение с предходното тримесечие се наблюдава спад от 1%. Най-голямо е увеличението в икономическите дейности "Добивна промишленост" и "Транспорт, складиране и пощи" - с по 6.2%, а най-значителен спад се отбелязва в сектора "Операции с недвижими имоти" - 14.4 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай