Новата украинска посланичка с две важни срещи. Иска ли оръжие

Олеся Илашчук разговаря с министрите на икономиката и на отбраната

Новата украинска посланичка с две важни срещи. Иска ли оръжие | StandartNews.com

Иска ли Украйна още оръжие от нас. Този въпрос дойде на дневен ред, след като Олеся Илашчук се срещна днес с двамата министри, които имат отношение към търговията с оръжие, към въоръженията и боеприпасите.

Първо, тя посети министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов под чиято шапка са част от оръжейните заводи, включително и такива, които произвеждат 155 мм снаряди. Той е и човекът, през когото минава за подпис и всяка сделка за износ на оръжие в България. От официалното съобщение за срещата обаче не става ясно за какво са говорили.

"Министър Стоянов повдигна темата и за повишения внос на зърно и слънчоглед от Украйна и подчерта нуждата да се намери балансирано решение за региона", съобщи ведомството на Стоянов.

Часове по-късно посланик Илашчук се срещна с военния министър Димитър Стоянов. „България твърдо стои зад суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, обявил Стоянов по време на разговора, на който била и зам.-министърът на отбраната Теодора Генчовска.

Министър Стоянов запознал Илашчук "с решенията на Народното събрание за оказване на хуманитарна, военно-техническа и военна помощ на Украйна". „Страната ни участва и в мисията на ЕС EUMAM. Имаме готовност за обучение на бойни санитари и очакваме заявките на украинската страна“, обяснил министърът.

Олеся Илашчук благодарила за оказаната от България помощ за Украйна, както и за подкрепата за нейната европейска и евроатлантическа интеграция. Тя подчертала, че Украйна винаги е била верен партньор на България и изрази надежда ефективното сътрудничество между двете страни да продължи, съобщават от МО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай