Нова ротация. Много важен пост ще се върти

Депутатите гледат на второ четене днес Законопроекта за противодействие на корупцията

Нова ротация. Много важен пост ще се върти | StandartNews.com

Още един много важен пост в държавата ще е на ротация – този на комисията за борба с корупцията. Депутатите гледат на второ четене днес Законопроекта за противодействие на корупцията. Той е втора точка от извънредното заседание, което ще започне в 9:00 часа днес с разглеждане на поправките в Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест .

Вносители на законопроекта са Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и група народни представители. Миналия вторник парламентарната правна комисия прие на второ четене проекта на Закон за противодействие на корупцията.

С него се създава Комисията за противодействие на корупцията, която ще се състои от трима членове, като всеки един от тях председателства комисията на ротационен принцип за по две години. Кандидатите за членове трябва да имат висше юридическо образование и най-малко пет години професионален стаж. Те ще се избират от Народното събрание, а мандатът им ще бъде шест години.

В закона е записано още, че при всеки избор на ръководство на Комисията се сформира нарочна номинационна комисия от петима независими членове - по един член, предложен от Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерство на правосъдието, омбудсмана на Република България и от Сметната палата. Номинационната комисия ще извършва оценка на професионалните и нравствени качествата на всеки един от кандидатите и ще изслушва концепциите им в открито заседание.

Според проекта на закона Комисията за противодействие на корупцията ще извършва действия по превенция, предотвратяване, разкриване и разследване на корупционни престъпления чрез събиране, анализиране и проверка на сведения при или по повод информация за прояви на корупция от лица, заемащи публични длъжности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай