Нов кабинет или 7-8 и ще си паднала...

Борисов с логична, но токсична оферта, Слави мълчи и следва конституцията

Нов кабинет или 7-8 и ще си паднала... | StandartNews.com

* БСП се хвана за концесията, протестърите искат нови избори

* Борисов с логична, но токсична оферта, Слави мълчи и следва конституцията

Преходът свърши. На 4 април. На 5 април 2021 г. България се събуди толкова различна, че изненада всички.

ГЕРБ спечели изборите, но загуби властта. Ако не завинаги, то поне за дълго време.

Опозицията в БСП натри носа на Корнелия Нинова, но с цената на разгромни за партията резултати. Дори след Жан Виденов Столетницата не падна до трета сила, каквато е днес.

ДПС може да се похвали като единствената партия от 44-ия парламент, която увеличи резултата си, но за първи път е на четвърто място. Градската десница порасна и направи невиждан досега резултат от над 280 000 гласа, но истински протестният вот не отиде нито при нея, нито при Отровното трио, а при омразния им "чалгар" Слави Трифонов.

Мая Манолова влезе в НС, но не толкова защото хората от площадите я пратиха там, колкото заради обидените социалисти, които напук на ръководството си гласуваха за нея. 

Големият победител Слави Трифонов влетя като едно ферари с цвят червен в политиката. Спечели над половин милион гласове и стана втора сила. Но се оказа, че това му е достатъчно само за главна опозиция, не и за самостоятелно управление.

Каква ирония. За първи път гневът на площадите и смирението в домовете, енергията на младите и апатията на старите, мечтите на българите в чужбина и страхът на хората у нас подредиха невъзможния парламент, който обаче трябва да направи възможно бъдещето на страната ни без да я хвърли в убийствената спирала на безвремието, наречено перманентни избори.

Шест партии без отчетлива разлика в резултатите, но с ясна ненавист помежду си, трябва да намерят общ език. Ще успеят ли?

Засега е ясно само, че професионалните сценаристи влязоха в политиката и замълчаха, а професионалните политици не просто започнаха да пишат сценарии, но и тръгнаха да играят главната роля.

Тон даде лично премиерът Бойко Борисов, който за два дни два пъти пробва да разбърка пъзела на опонентите си. 

С нашия опит, експертиза и убедителна победа с 8% пред втория, сме длъжни заради нашите избиратели да предложим вариант за управление, каза Борисов пред камерите по време на правителственото заседание в сряда. Ясно показа, че ГЕРБ ще вземе първия мандат и ще се опита да направи правителство. Ако то не мине обаче, Борисов надменно обяви: "Имат прекрасна възможност тези, които са анти-ГЕРБ, сега да направят 200 гласа. Ако не го направят, това означава, че искат да хвърлят държавата в хаос". Уви, думите му породиха хаотични мисли първо в ГЕРБ-ерите, които извадиха калкулаторите да смятат при 240 депутати парламент колко точно са предателите в собствената им група, за да се получи анти-ГЕРБ мнозинство от 200 гласа...

Докато те се кахъряха за това и преференциите си, Борисов иронично подхвърли, че дава 10 дежурни депутати на Слави Трифонов, за да му помогнат при сформирането на мнозинство за избор на министерския екип. 

"Колегата политик Слави Трифонов трябва да излезе да си поеме отговорност. Най-колегиално го моля да започне да си прави състава на правителството", каза Борисов. Слави хладно му напомни чрез фейсбук, че има Конституция и срокове, които спазва. Манолова и Нинова емоционално закрещяха в стил: "Борисов, вече не предеш". А ГЕРБ-ерите се впуснаха в сюжети. Екатерина Захариева убедено каза, че ще предложат кабинет без Борисов. Деница Сачева й опонира, че лидерът на партията победител е министър-председател. Тома Биков хвърли кадровата бомба, че имат 5 варианта за премиер, различни от Борисов. Томислав Дончев направо подреди кабинета на премиера Трифонов: Корнелия Нинова - икономически министър, Мая Манолова - социален, Христо Иванов - правосъден. След него Росен Желязков попари всички като каза, че щом получи мандата, ГЕРБ ще направи консултации. И ако няма подкрепа - ще го върне. Да се оправя Слави. Накрая Борисов сложи точка, отказвайки се от депутатско място в парламента. И обявявайки национална конференция в старостилния ден на Кирил и Методий (11 май) - за избор на зам.-председатели. 

На фона на словесната неразбория на уверените победители, отношенията между новите играчи също не вещаят нищо добро. Пропуснала факта, че новата реалност дойде първо в парламента, Корнелия Нинова пробва по стар навик да оглави предкабинетното ухажване на Слави. Отправи апел към него, Христо и Мая да наложат мораториум върху концесията на летище "София" и върху решенията на кабинета, още преди официално да е подал оставка. С което направо се примоли за саркастичния коментар на Иво Сиромахов: "Нинова е като чинията на Бузлуджа - разпада се отвсякъде, но не пада".

Отъркала се отново в голямата игра, Манолова пък реши да се самоназначи за шеф на ревизията. Обяви, че отваря парламента за граждани, че коалицията й ще бъде парламентарен омбудсман. И без някой изобщо да е искал разговори с нея, издекламира, че тя ще преговаря само публично - пред камери и микрофони. А Николай Хаджигенов направо си пожела да е министър и тръгна зад гърба й на разговори за това. Накрая пред микрофоните взаимно се заплашиха с раздяла.

Съпредседателите на Демократична България също взеха да дърпат каруцата на градската десница в противоположни посоки. Докато Стефан Тафров диплеше мечтата на Командира за реализация на кабинет с третия мандат, вярвайки, че той ще е точно за ДБ, Христо Иванов удари тъпана за курс към нови избори. Олелията на новите обърка дори изпечен анализатор като Андрей Райчев, който в четвъртък се хвана за главата, опитвайки се да преброи колко точно са лидерите в Демократична България, Изправи се! Мутри вън! и Има такъв народ, които ще трябва да съгласуват всяко решение, ако се съберат в един управленски отбор. И колко време ще им отнема това...

Истината е, че ситуацията за кабинет е патова. И ключът за решаването й държи Слави, нищо че всички го подценяват. Забравят обаче, че за разлика от Борисов, Нинова, Хр. Иванов, Ат. Атанасов, Мая и Отровното трио, той е работодател - при това голям и успешен. За да стане такъв, животът го е научил да разчита само и единствено на себе си и екипа си. Затова е наивно да се мисли, че сега ще допусне две-три каки и още толкова батки да му бабуват за кабинет. Вариантите са три:

Първият е ГЕРБ взема мандата, прави консултации и го връща нереализиран, както каза Желязков. Макар че, изнервен от ситуацията, Борисов може в последния момент да каже на своите да върнат папката още с получаването й от Радев. За да не дават повод за обвинения, че губят време. 

Вторият - мандат на Слави. Със сигурност Трифонов няма да се отклони и на буква от закона и Конституцията. Дали това означава, че ще го върне веднага и ще избере нови избори, където му дават шанс да е на първо място. Или все пак ще направи консултации, предстои да видим. Може би ще изслуша какви мераци за власт лично и чрез поставени лица имат и Нинова, и Манолова, и отломките от Триото. Но вероятността да се съобрази с тях е малка. Представяйки програмата си при старта на кампанията, Трифонов показа експерти за министри. И днес е много по-логично да излезе с тях пред българите, отколкото с партийци назаем. Още повече - той вече показа, че не иска да си говори с политиците, защото си говори директно с хората. Слави Трифонов, който за първи път участва на избори и има една единствена цел - да расте, не да сложи на плещите си всички проблеми, натрупани от досегашния политически елит, коментира още в изборната нощ Андрей Райчев. 

Така новите стари играчи в НС ще бъдат принудени или да го подкрепят, или да ходят на нови избори. Защото точно това е третият вариант. Нещо като нов кабинет или 7-8 и ще си паднала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай