Нокаут! Херо Мустафа каза истината за България

Въпреки, че бе с добър тон

Нокаут! Херо Мустафа каза истината за България | StandartNews.com

Върховенството на закона остава едно от най-важните предизвикателства тук днес. Всички знаем това. Затова сме тук. Когато говорим за върховенство на закона, мисля за това като за принципа, че всички хора и институции са отговорни и равни пред законите. Това ми е много близка тема. И когато завършвам моите три години и половина тук в България и се обръщам назад, първо си мисля за всички тези успехи, които България постигна през този период.

Единствената област обаче, в която съжалявам, че не сме видели толкова голям напредък, е областта на върховенството на закона. Преди да дойда в България на всички мои встъпителни срещи, много български служители ми казаха: "Не използвайте думата с "К". Не използвайте тази дума с "К" – корупция. С това не се започва. Това ще съсипе отношенията ми с правителството. Това ще ме подготви за провал. Но аз бих говорила на българите и на институциите. Първото нещо, което те биха казали, че ги притеснява, е корупцията. Така че трябваше да направя това мой приоритет. И това е приоритет за администрацията на Байдън.

Сега някои от вас може да попитат – защо ми пука толкова много? Защото на мен лично ми пука. Пука ми, защото истинските приятели, истинските партньори, истинските съюзници работят заедно, за да се изграждат взаимно. И когато България е силна, ние сме силни. И истинските партньори говорят честно един с друг. Затова съм тук, за да кажа: аз съм истински приятел на България. И винаги ще бъда. Така че, ако ми позволите, ще говоря честно с вас днес за някои от проблемите, които продължават да ме интересуват.

Чухме и знам, че другите търговски камари са чули от толкова много инвеститори, че виждат огромен потенциал тук, в България, но се страхуват, че правата им няма да бъдат защитени, ако някога са в съдебен спор. Чуваме истории за фирми, които са насочени към влиятелни лица. Те използват институциите, за да тормозят, да сплашват, да изнудват опонентите. Чуваме за адвокати с куфари, задкулисни сделки, рушвети. Чуваме за непрозрачни практики за възлагане на обществени поръчки, персонализирани търгове, спецификации и фаворизиране в държавните поръчки. Чуваме това от нашите компании, така че знаем това от първа ръка. В България видяхме, че корупцията фундаментално изкривява функционирането на някои институции и това е в ущърб на българския народ.

Често чуваме от членове на съдебната власт и правоприлагащите институции, които полагат смели усилия да разследват и преследват корупцията, само за да бъдат затворени, прехвърлени към други служби или отложени за неопределено време, когато се доближат твърде много до определени червени линии. На тези държавни служители се отказват повишения, те се прехвърлят в далечни градове и се уволняват. Не тви казвам нищо, което не знаете. Просто говоря истината като ваш приятел, така че всички да се съсредоточим върху това.

Въпреки че ще продължим да използваме всички инструменти, които имаме като ваш партньор, за да служим като катализатор, всички знаем, че промяната трябва да дойде отвътре. Българските политици, които проявяват смелост, по думите на правосъдния министър, имащите воля граждани, които искат отговорност от своето правителство. Ето защо събития като днешното са толкова важни. Бизнес общността в България има огромно влияние, като насърчава обществените дискусии, оформянето на политики и предлага действени реформи за подобряване на бизнес климата. Имаме нужда от обединени усилия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай