Нинова зажали Борисов: Получил звучни шамари

"Холандският външен министър заяви, че не ни искат в Шенген заради корупция - директно и открито", посочи тя

Нинова зажали Борисов: Получил звучни шамари | StandartNews.com

Вчера правителството на Бойко Борисов, а чрез него и България, получи два много звучни европейски шамара, заяви в декларация от парламентарната трибуна председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова и изрази тревога от това.

"Холандският външен министър заяви, че не ни искат в Шенген заради корупция - директно и открито", посочи тя. Нинова отбеляза, че премиерът бил показал снимки от оградата по границата на своя гост, но Европа вече не вярвала на снимки. Тя добави, че по същото време е излязъл и докладът за България за т.нар. европейски семестър за 2019 г., който, по думите й, е най-тежкият досега за страната ни.

Нинова посочи, че според премиера Бойко Борисов бизнес средата в България е една от най-добрите в Европа, а според европейския доклад бизнес средата в България е слаба и корупцията гони инвеститорите. Тя отбеляза още разминавания между думите на министър-председателя и констатациите в доклада по отношение на образованието, здравеопазването, контрабандата, инвестициите, обществените поръчки и доходите в България.

Нинова посочи, че по думите на премиера за здравеопазване у нас се дават все повече пари, и то се подобрява, а според Европа българите имат ограничен достъп до здравеопазване, няма лекари и медицински сестри и преките плащания от пациентите са най-високите в Европа. Лидерът на БСП цитира думи на Борисов, че контрабандата почти я няма и е занулена. Европа казва, че не събирате акцизи и има незаконна търговия с горива в България, отбеляза тя. Европа казва, че процентът на бедност и социалното изключване в България е 32,8 - значително над средното равнище на ЕС. Как отговаря нашият премиер? Припомням - българинът забогатя и тръгнаха на почивки, затова са в Гърция, коментира Корнелия Нинова.

Продължаваме по оценките на Европа да бъдем най-бедната, най-корумпираната страна, без достъп до здравеопазване, с некачествено образование, с некачествена инфраструктура, каза лидерът на БСП. Искаме отговори и искаме политическа отговорност от това правителство и от това мнозинство, а вие знаете как се носи тя, обърна се тя към управляващите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай