Нинова: Пращам писмо до посланиците за полицейщина

Ще поставим въпроса защо изискват от тях със собствени средства да възстановят 50% от стадата си, обяви лидерът на социалистите

Нинова: Пращам писмо до посланиците за полицейщина | StandartNews.com

Днес изпращам писмо до всички европейски посланици за полицейщина, за авторитаризъм и за ограничаване на правата на различно мислещи, на опозиция и на граждани, които имат искания към правителството. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. 

„С открито писмо сигнализирам всички европейски посланици за случващото се в страната, което е сериозно посегателство срещу демократични права на български граждани“, заяви тя. 

„След посещението ни в Ямболско поставих въпроса и за полицейщината, която се разигра тези дни. Продължавам да твърдя, че никой не е искал по закон полицейско присъствие на всички наши срещи“, обясни Корнелия Нинова. 

„Чух, че това било заложено заради сигурността ми, защото ме пазят. Това е нелепо, няма нужда да ме пазят от Баба Дора или от хората“, коментира лидерът на БСП. 

Попитана има ли отговор от институциите на въпросите за полицейщина, които отправи, Корнелия Нинова каза: „Нямам отговор. Получихме индиректен отговор от Цветан Цветанов, че това се правело с оглед на запазване на моята сигурност. Благодаря, няма заплаха за сигурността ми“. 

Очакваме министър Румен Порожанов да дойде по наше искане в парламента, за да се срещне с хората и да им обясни както ще направи правителството оттук нататък, каза още Нинова. 

„Още днес ще поставим на министър Румен Порожанов въпроса кога ще бъде вдигната забраната, която е с неизвестен срок. В следствие на забраната хората не могат да предприемат нищо“, заяви тя. 

„Ще поставим въпроса защо изискват от тях със собствени средства да възстановят 50% от стадата си. Възможно ли е да се направи някаква отсрочка за задълженията, които те имат заради това, че са земеделски производители“, посочи Корнелия Нинова и допълни, че БСП обсъжда с адвокати вариант да се помогне на хората да си потърсят правата по съдебен ред по Закона за вреди, причинени от държавата. 

„Хората там са в пълна безизходица след избиването на животните. За тях остават задължения като земеделски производители да плащат осигуровки, да връщат кредити, а те нямат никакви средства. Има опасност да им бъдат отнети пасищата, които са си заплатили авансово за години напред, защото вече нямат животни. Това е нов удар по тях. Нямат никакъв поминък, в изключително затруднено положение са“, обяви лидерът на БСП. 

„Хората казват, че и до ден днешен нямат никакво доказателство, че там е имало действително чума по животните. Там още има животни, от които нито едно не е починало от посоченото от правителството заболяване“, каза още Корнелия Нинова.

 

Крайно време е и министър Владислав Горанов някой да го провери за нещо, коментира Нинова по повод думите на главния прокурор Сотир Цацаров, че финансовият министър Владислав Горанов ще бъде проверяван от Прокуратурата във връзка с жилището, в което живее. „Приветстваме подобни действия“, заяви Корнелия Нинова.

 

По отношение на оградата това означава, че сме били прави, когато сме подали сигнала с доказателствата и филма на Елена Йончева. Очакваме да приключи назначената експертиза, каза още Корнелия Нинова по повод заявеното от главния прокурор Сотир Цацаров, че ако експертизата на оградата по границата с Турция потвърди изводите в доклада на ДАНС, ще има обвиняеми министри и областни управители. 

„Това, което чух от главния прокурор Сотир Цацаров, е, че има сериозни основания да се смята, че там е извършено престъпление“, посочи Корнелия Нинова. „Надяваме се това да приключи с обвинителен акт в съда и поемане на отговорност от политически лица, взимали тези решения“, каза още лидерът на БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай