Събота,

Нинова отвръща на удара на Менда Стоянова

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
A
A
A

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, че спекулира по неин адрес. Вчера пред бТВ Стоянова каза, че Нинова е изрекла лъжи в парламента.

"Няма как да не избухнем в емоции. Дори и аз, като доста спокоен човек, не издържах. Това заяви в интервю за бТВ председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова", обясни Стоянова. Изказването й бе по повод петъчното извънредно заседание на Народното събрание за приемане на бюджетната актуализация заради пандемията и извънредното положение. Стоянова разобличи и опроверга една по една лъжите на БСП.

"Г-жа Менда Стоянова каза неверни неща. На 28 февруари министърът на финансите каза, че има над милиард излишък. Борисов след това заявил след 3 седмици, че сме на над 3 млрд. дефицит. Твърдението, че хазната е празна е на г-н Борисов", обясни също пред бТВ Корнелия Нинова.

"Предложихме извънредното положение да е до 30 април, не до 13 май. Да го удължим с по-малко, като изтече случая да отчетат, няма пречка след това да се продължи. На 3 април да го удължиш с почти 45 дни е стресиращо", каза още тя.

"Отначало твърдим, че парламентът трябва да продължи да работи. Боните колеги скорошно оздравяване им пожелавам, те да не участват, другите сме здрави, да стоим там и да работим", каза Нинова.

"Актуализацията на бюджета няма да я подкрепим на второ четене. Тя задълбочава проблемите. Нямат план как да излезем от кризата, този бюджет не помага на засегнатите хора. Мярката 60/40 не работи. Всичко е вземайте кредити, но тези кредити трябва да се връщат. Вътре няма нито едно евро от европейските пари, отделени за България, това са почти милиард", добави тя.

"Предлагаме цялата политика да се ориентира към хората които са пострадали. Предлагаме четири неща. Първо, остава една група българи - в платен отпуск и самоосигуряващи се. Предлагаме безвъзмездно държавата да осигури по една минимална заплата плюс осигуровките. Това ще струва 912 млн. лева за тази група българи. Втората мярка е за земеделските производители. Предлагаме помощ за отглеждането плодове, зеленчуци, месо и мляко. За ресторантите - те искат освобождаване от тротоарно право, от такса смет и освобождаване от ДДС на изхвърлените храни. Четвъртата мярка - един трансфер от държавата от общините в размер на 10% от държавната субсидия. Общо всичко ще струва около 1,5 млрд. лева", каза Нинова.

"С г-н Борисов не съм се чувала. Има институционален начин да си говорим. На актуализацията на бюджета беше добре да дойде. Нито една от разумните ни мерки те не приемат, днес ги приемат с по-късна дата", добави соцлидерката.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички