Събота,

Нинова каза спираме ли доставките на газ от Русия

От: Агенция Стандарт -
1083
Нинова каза спираме ли доставките на газ от Русия
A
A
A

Към момента не можем да кажем „Няма да доставяме газ от Русия“, каза в ефира на bTV вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Тя обясни, че са обсъждани няколко варианта с финансовия министър Асен Василев.

"България не е готова с алтернативни доставки, за да спре доставките от Русия поне до края на годината. Това ще оскъпи живота на българите. Ние искаме да защитим българския национален интерес. Ние - имам предвид като коалиционен партньор", добави Нинова.

Тя обясни, че има уверение, че може да се плаща в рубли, след като Русия обяви, че за неприятелски държави доставките ще са срещу рубли.

Според Нинова е важно Брюксел да вземе общо решение, за да се почувства облекчение от всяко домакинство.

„Решенията са свързани с намаляване на акциза на горивата на половина от минималния в Европа. В момента ние сме страна с минимален акциз на горива. Той в момента е 830 лв. на 1000 литра за оловосъдържащ бензин, 710 лв. на 1000 за безоловния бензин. Представете си, че с този акциз постигнем успех на българското правителство да се намали наполовина. Това ще бъде много сериозен принос в намаляване на крайните цени на всички стоки и услуги. Ние предлагаме - таван на цената на газа. Ако това се приеме, ще облекчим хората много. Има подкрепа от големи икономики като Франция“, каза Нинова.

Вицепремиерът заяви и че с половин милион тона е увеличен размерът на стоманата, който Турция може да внесе в ЕС и сега предстои да се договори за страната ни колко ще е и на какви цени.

Относно кандидатурите за БНБ Нинова смята, че е трябвало да е човек, който няма политически обвързаности.

„Ние сме коалиция и би трябва да излезем с една кандидатура. Това беше нашата позиция. Колегите не стигнаха до това съгласие. Имаме две кандидатури“, обясни тя

Според нея има опасност шефа на БНБ да бъде избран с гласовете на опозицията.

„Смятам, че на този пост не трябваше да се кандидатират хора, които са политически обвързани. БНБ е много сериозна институция. Не мисля, че там трябваше да се заложи на хор на човек или на хора кандидати, които нямат политическа обвързаност със сериозни професионалисти в банковата сфера“, каза Нинова.

Тя коментира и че не разбира защо се образува светкавично досъдебно производство срещу министър Василев за това, че е посочил една от фирмите като евентуално със съмнение за корупция.

„Има толкова поводи да се образуват досъдебни производства за истинска корупция, да се стигне до съд, да се стигне до присъда“, каза още вицепремиерът.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички