Вторник,

Никола Минчев каза стабилна ли е коалицията

От: СТАНДАРТ -
195
Никола Минчев каза стабилна ли е коалицията
A
A
A

Щеше да е добре обстановката, в която работим, да е различна, но смятам, че за тази изключително тежка обстановка, при избухнала война близо до нас, правителството и Народното събрание се справят добре в рамките на тези 100 дни. Стремежът е да се повиши темпото на промените, които четирите формации в управлението сме си заложили като цел. Това заяви председателят на парламента Никола Минчев в интервю за БНТ.

Войната неизбежно води до кризи, до покачване на цените, но това не е само български проблем, а глобален, подчерта Никола Минчев.

"Избори със сигурност ще има след три години и половина. Един от коалиционните партньори трябва да размисли за участието си в управлението, за да се случат предсрочни избори, но не виждам такива предпоставки", допълни Минчев.

Той заяви, че различните виждания за Украйна в коалицията не вредят на общата позиция на България, която този път е ясно изразена и е оценена от нашите партньори, включително украинския президент Володимир Зеленски.

"Има проект на решение за покана към г-н Зеленски да бъде изслушан в българския парламент. В момента се разглежда от комисии, като след това ще влезе и в зала. Ако бъде прието, ще бъде отправена покана към г-н Зеленски. Аз лично подкрепям и ще се радвам това да се случи", каза председателят на парламента.

Изслушването на Зеленски не води след себе си автоматично изслушване на Владимир Путин, категоричен бе Никола Минчев.

"Планът за възстановяване предстои да бъде подписан в следващите две седмици. На финалната права сме и скоро ще можем да се поздравим с един добре преработен и финален план. По този план в икономиката на България ще влязат изключително сериозни средства. Тези пари този път ще бъдат използвани по предназначение - за стимулиране на икономиката", каза той.

Изпращането на оръжие за Украйна изобщо не е на дневен ред, категоричен бе Никола Минчев. Този въпрос не е бил коментиран и при посещението на Лойд Остин у нас. Позицията на правителството и Народното събрание е единна - изпращаме хуманитарна помощ.

За ареста на Бойко Борисов Никола Минчев коментира, че МВР е действало в рамките на законовите си правомощия и е преценило, че в случая става дума за неотложност.

Прокуратурата е на обратното мнение, счита, че не са налице предпоставките. Аз не виждам проблем от страна на МВР, не мисля, че в самата им акция имаше нещо особено притеснително", каза Минчев.

Според председателя на НС прокуратурата повдига обвинения срещу хора, за които няма данни за извършени престъпления и обратното - не повдига обвинения срещу хора, за които има доказателства.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички