Невиждано в МВнР. Стотици на опашка за селфи с Габриел

Малките гости имаха възможност да седнат на стола на дипломат номер едно

Невиждано в МВнР. Стотици на опашка за селфи с Габриел | StandartNews.com

Нещо невиждано се случи във Външно министерство. На 30 септември 2023 г.  се проведе Ден на отворените врати. Инициативата за събитието е на заместник министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел и премина под надслов „Преоткрий света на дипломацията“.

„Благодаря Ви от сърце, че днес сте тук и с присъствието си изпращаме силно послание заедно да преоткриваме света на дипломацията“, с това се обърна към посетителите на Министерството на външните работи (МВнР) вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в началото на Деня на отворените врати.

„Дипломацията е кауза за защита на национални интереси, кауза да даваш решения на предизвикателства по мирен път. Ние всички знаем, че имаме светли моменти в историята, в които в най-тежки ситуации се е намирало решение благодарение на дипломацията. Днес, гледайки света около нас, съм сигурна, че  има нужда от повече дипломация“, каза още Габриел.

„Дипломацията обединява традиции и ново. Тази година се навършиха 144 години от създаването на българската дипломатическа служба. Нека всички заедно, ценейки традициите, културата и историята ни, да погледнем в бъдещето с повече увереност, с повече знание. И когато говорим за  дипломация, тя да е свързана със светлината на знанието“, посочи вицепремиерът.

Мария Габриел благодари на всички български посланици, голяма част от които присъстваха на събитието.  Тя отбеляза, че  дипломацията има своите трудни моменти и хората, които работят в МВнР най-добре знаят това. „Няма, обаче, по-голямо удовлетворение от това с работата си да си допринесъл за мир, за защита на националния интерес, за това всички да живеем в един по-добър, по-мирен и по-справедлив свят, подчерта вицепремиерът.

Тя не пропусна да отбележи, че всички заедно можем да направим така, че дипломатическата служба да бъде модерна и динамична.

В рамките на деня на отворените врати жителите и гостите на столицата имаха възможността да разгледат конферентните зали,  колекцията от изобразително изкуство и кабинета на министъра, където можеха да поговорят лично с Мария Габриел и да си направят снимки.

Малките гости имаха възможност да седнат на стола на дипломат номер едно под мотото: „Когато порасна, искам да бъда министър на външните работи“. За тях беше организирана и игра „Лов на съкровища“ в градината на министерството, а наградите им бяха връчени от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

За посетителите на външно министерство беше отворен и  т.нар. Черен мрамор – фоайе, през което са преминали стотици официални чуждестранни делегации. На специално подготвени щандове гостите можеха да се запознаят отблизо с работата на различни дирекции на институцията.

Лекции на външнополитически теми и кратък курс по протокол и етикет също бяха включени в програмата на събитието. Денят на отворените врати на МВнР бе посетен от над 600 гости.

  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай