Ненчев за границите: Имам готовност с военнослужещи

Ненчев за границите: Имам готовност с военнослужещи | StandartNews.com

Ако има необходимост ще изпратя толкова военнослужещи, колкото е необходимо, за колкото е необходимо време, имам готовност за това. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев в отговор на парламентарен въпрос за мигрантите по границите.

Той разясни, че от началото на тази година има военни на границата с Турция, които оказват единствено логистична подкрепа. На границата с днес имало не 25, а 16 военни..

От думите на министъра стана ясно, че договорът за ремонт на двигатели и агрегати на МиГ 29, който сключваме с Полша, е с разсрочено плащане, пише БГНЕС.

Освен това „ние имаме близо 7 млн., които са предвидени за това. Няма никаква опасност за охраната на въздушното ни пространство, каза той за пореден път. Николай Ненчев каза отново и че ще ползваме два двигателя, които ще вземем под наем вероятно за 2 години докато ремонтираме останалите.

Ненчев възнамерява „в съвсем кратки срокове" да внесе в МС програмата за развитие на отбранителните способности и „малко по-късно в НС". Той е поискал подкрепа днес от коалиционните партньори да бъде променен Законът за въоръжените сили в тази част – чл. 130, който да разреши страната ни да извършва съвместна охрана на въздушното пространство. „Нещо, което е изключително важно за нас, за въоръжените сили, нещо, което се насърчава от страна на партньорите ни в НАТО и не на последно място – нещо, което ще ни улесни изключително, а и ще ни спести средства", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай