Найденов: Претоплят сигналите за нередности в горския сектор

Найденов: Претоплят сигналите за нередности в горския сектор  | StandartNews.com

София. "Претоплят се сигнали за недобри практики в горите, поставени още в миналия парламент", заяви пред журналисти д-р Мирослав Найденов, един от учредителите на ПП БАСТА и министър на земеделието в правителството на ГЕРБ.

„Сигналите, които в момента се претоплят, са поставени по време на миналия парламент, под формата на парламентарни питания, и това го потвърди и депутатът от БСП Димчо Михалевски. Сигналите бяха подадени от депутати от БСП - за недобри практики в горите - и се надявам тези сигнали да са проверени. Те вече са почти шест месеца в управлението, какво им пречеше те самите да извършат проверка, или да попитат прокуратурата - какво се случило? Отговарял съм многократно, самият г-н Михалевски и г-жа Нинова, доколкото си спомням изпратиха сигнал до прокуратурата с тези данни, според тях, с които разполагат. До момента прокуратурата и съответните компетентни органи са проверявали тези сигнали и аз нямам информация те да са били потвърдени. Защо точно днес се повтарят отново?", заяви Найденов.

„Ние премахнахме едно нещо, разписано в миналия Закон за горите, едно предимство за преференциални цени, което се даваше на т. нар. големи потребители. Нещо, което е правено дълго време, по време на по-предишното правителство, и нещо, за което някои от големите ползватели изпитват носталгия. Премахнахме тази несправедливост, първо, защото нарушава всички принципи на конкуренция, второ, защото това е нерегламентирана държавна помощ. Стартирахме нов начин на доставка и търговия с дървесина. Разбира се, тя не устройва тези, които бяха свикнали на „лъвския пай от баницата", така че това е нормална реакция от тяхна страна", каза Найденов.

По повод твърдението, че Христо Стоичков има нещо общо с търговията с дървесина, Найденов категорично заяви, че той по никакъв начин няма връзка с този случай. „С използването на името на Христо Стоичков, се цели предизвикването на допълнителен интерес, който отново да отвори дебата за търговията с дървесина, и то точно в момент, когато управляващото мнозинство подготвя промяна на Закона за горите. Обзалагам се, че всичко това цели да се върнат привилегиите за големите ползватели на по-ниски от пазарните цени. Едни практики, от които се облагодетелстват определени хора, които връщаха средства към определени политически субекти. Премахнахме това и затова в момента сме обект на атака. Когато някой твърди нещо, да бъде любезен да го докаже, в противен случай остава впечатлението за тенденциозност в определен период, съвпадащ с инициативата за промяна на Закона за горите. Не изключвам това да е и персонална атака по Емил Димитров, тъй като най-вече неговото име се свързва, респективно и по мен, като съучредители на ПП БАСТА", каза още Найденов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай