Найденов: Да се свика КСНС е логично, макар и закъсняло

Найденов: Да се свика КСНС е логично, макар и закъсняло | StandartNews.com

София. "Решението на президента Росен Плевнелиев за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност на 20 ноември, е логично, макар и закъсняло", каза в предаването „Това е България" на Радио „Фокус" министърът на отбраната Ангел Найденов.

Той отбеляза, че решението е логично, предвид създалата се ситуация на увеличаващия се брой на чужденци на наша територия, от перспективата на разгарящите се протести в страната, срещу настаняването на бежанци на определени места, както и на фона на повишаващите се страсти около присъствието на чуждестранни граждани на територията на страната.

„Решението е закъсняло, защото това е развитие на един проблем, по който заседанието на Съвета по сигурност към МС се състоя още преди повече от три месеца в рамките им се случиха много неща – броят на бежанците вече надхвърля 8800 и доближава 9000. Очевидно са надхвърлени всички възможности на местата, в които се настаняват бежанци. Ставаме свидетели на поредица от протести, включително с участието на представители на местни власти. Това в някаква степен може да приемем, че е продукт на нарушената комуникация между централна и местна власт. Разгарят се страхове сред хората, които живеят в районите, в които се предвижда настаняване на бежанци и всичко това можеше отдавна да бъде оценено", посочи министърът на отбраната.

По думите на Найденов досега е можело да има съвместни усилия и на политическите формации, представени в парламента, както и имаме една консолидирана национална позиция.

"Бившето ракетно поделение в Телиш е част от списъка, предоставен на Държавната агенция за бежанците с 26 военни района, които могат да се използват за настаняване на бежанци," допълни още той.

„Ние предоставяме три имота, които са в управление на Министерството на отбраната, с обща площ малко над 200 дка, и съответно сгради на територията на този терен. Отделно от този терен, ние сме предоставили голямата площ на бившето ракетно поделение на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Така че в момента предоставяме един малък терен, на който по преценка на Държавната агенция за бежанците, ще бъдат изградени съоръжения и монтирани фургони за настаняване на бежанци", каза още министър Найденов.

Найденов уточни, че сградите са в недобро състояние и преди да бъдат използвани за настаняване на хора, там трябва да бъде извършен сериозен ремонт. По-бързо би било Държавната агенция за бежанците да монтира фургони на свободните терени, с оглед и на предстоящото застудяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай