Накъде отиваме? Три сценария 

Окопната война Радев - кабинета влезе в нова фаза, Нинова пред съдбовен избор

Накъде отиваме? Три сценария  | StandartNews.com

*Партията на Янев изгрява на хоризонта, вече се търси служебен премиер

*Окопната война Радев - кабинета влезе в нова фаза, Нинова пред съдбовен избор

Спомняте ли си кога и защо президентът Радев свали доверието си от кабинета "Борисов-3"?

Направи го със специално обръщение към нацията на 4 февруари 2020. Тогава обвини експремиера и министрите му, че неравенството и бедността в България се задълбочават, че правителството води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация. И обяви, че делението не е между леви и десни, а между "порочната власт и милионите почтени българи".

По онова време изказването му предизвика вълна от реакции. Някои го определиха като "генералска война", други като "битка на две его", трети възкликнаха "Боянски ливади-2". Две седмици по-късно Радев оглави шествие в Деня на обесването на Левски, а след 3 месеца вдигна свит юмрук в първия ден на протестите.

Повтаря ли се сценарият?

Само за последните два дни президентът на два пъти нападна кабинета на Кирил Петков за спирането на руския газ, защото е "цинично в енергийно най-бедната страна в ЕС да плащаме за синьото гориво най-скъпо".

Той предупреди министрите, че страната ни е изправена пред продоволствена криза – вторична война от войната в Украйна, наред с кризата на сигурността. Нахока лидера на БСП Корнелия Нинова, че слага подпис върху износ на оръжия за Украйна и определи като "далеч от реалността" думите на премиера Кирил Петков, който асоциира случващото се в Украйна с Априлското въстание.

Кирил Петков и Асен Василев му отвърнаха, като казаха, че позицията му е "позорна".И макар Радев още публично да не е снел доверието си от кабинета, за всички е ясно, че окопната война, която двете институции водят от началото на годината, вече е в нова фаза. 

За разлика от времето на Борисов обаче, битката Радев-Петков ще е доста по-различна.Ще е по-емоционална, защото е и семейна. Бащинската президентска прегръдка и летящият старт, който той осигури на "Продължаваме промяната", днес провокират много  нелицеприятни въпроси. И не само от ГЕРБ.Ще е по-остра, защото се води не по правилата на Фамилията от Банкя, а на Вълчетата от Харвард.

Но най-важното - ще е много по-опустошителна за България, защото е война във войната.

Три са сценариите, които вече се въртят в предизборната рулетка.

Феновете на кабинета залагат на оптимистичния вариант - момчетата остават..

Подробно го описа политологът Даниел Смилов, цитирайки думите на вицепремиера Асен Василев: Правителството на Кирил Петков - с всичките му недостатъци, има едно съществено предимство: става все по-ясно, че алтернативите му са не просто по-лоши, а направо позорни. 

Според него взимането на властта от Радев ще ни върне в руската орбита. Но оставането на Петков във властта ще гарантира заставането на България зад обща европейска позиция, ще осигури количествата газ и макар да са на по-висока цена, след време тя ще падне, защото ще се отстоява от целия Съюз.

Кръгът "Капитал" звучи още по-оптимистично за бъдещето на Кирил Петков. Според тях острото изказване на президента срещу Корнелия Нинова укрепва коалицията и дори парламентът в сряда да гласува оръжие за Украйна, тя няма да напусне коалицията. Позовават се на най-новото й изказване, че е съгласна да се изнася, но не пряко. Как обаче ще реагира електоратът й, е друг въпрос. Още повече, че президентът Румен Радев публично я призова да обясни на левите хора къде отива българското оръжие, което изнасяме легално в чужбина. 

ГЕРБ обаче залагат на песимистичния вариант - юлски избори

Редиците са строени, щабовете работят на пълни обороти. Борисов обикаля страната, черкува се, хвали хората си и сипе критики срещу кабинета. Предупреждава народа, че след два месеца никой няма да може да изправи счупената икономика.

За избори на практика се готвят всички партии, даже и тези, които още не са се регистрирали. Една от тях е новата формация на Стефан Янев. Очаква се тя да изгрее на обществения небосклон в навечерието на Гергьовден, но вече е натоварена с огромни очаквания.

Но включването в партийния живот изключва Янев като евентуален служебен премиер. Ако се стигне дотам, Радев най-вероятно ще заложи на едно от познатите имена от предишните два негови кабинета.  Войната и кризата обаче поставят под риск финансите на страната, защото липсата на парламент ще отложи за края на лятото актуализацията на бюджета и това допълнително ще нагнети обстановката.

Затова и политолози и социолози вече разработват трети вариант - втори кабинет 

Идеята не е нова, но се очертава като спасителен вариант. Социолозите са категорични, че в момента всеки втори българин не иска извънредни избори. Изправен пред поредната несигурност, бизнесът също настоява за работеща администрация. Още повече, че именно в разгара на лятото се чакат и първите пари по Плана за възстановяване и устойчивост.

Най-черният вариант за властта вещае оставка на Нинова още с гласуването на решението за предоставяне на оръжие на Украйна. Ако това стане, с нея си тръгват и червените министри. Това налага ремонт на кабинета, който може да не мине. Тогава президентът отново завърта рулетката.

Втори шанс за ПП да състави кабинет изглежда малко вероятен. ГЕРБ остава в изолация и никой не би подкрепил неин кабинет. При разрива Радев - Нинова едва ли президентът този път би дал третия мандат на БСП. Така всички залози са за ИТН и Демократична България.

Абсурд е да се мисли, че при тази конфигурация на Народното събрание може да има кабинет различен от широка коалиция. И би било голямото изпитание за партиите - ще успеят ли да преглътнат егото си и да съставят кабинет на националното съгласие, който да преведе страната през кризите. Или отново ще влезем в изборния маратон. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай