Н. Николов: Спортът в София не е в цветущо здраве

Столичният общински съвет не прие отчета за развитието на физическото възпитание и спорта на Столична община (2012 – 2020)

Н. Николов: Спортът в София не е в цветущо здраве | StandartNews.com

Ако гласувате „За“ този доклад, това означава да кажете, че спортът в София е в цветущо здраве и се е развивал прекрасно през последните 8 години, а всички виждаме, че това не е така. Това каза общинският съветник от БСП Николай Николов по повод отчета за изпълнение на Стратегията за развитието на физическото възпитание и спорта на Столична община за периода 2012-2020 година. Той заяви, че ще гласува „Против“ и припомни, че българските деца и подрастващи са на първо място по затлъстяване и обездвижване в страните-членки на ЕС.

„Единственото хубаво е, че приключва този период и ще започне да си мисли за нов от 2021 г. За него групата на БСП ще направи предложения, които са работещи и ефективни“, заяви социалистът.

 „За 8 години са отделени „впечатляващите“ 2 002 941 лв. или по 250 367лв. на година. Но ако разделим това число на 812, колкото са финансираните проекти, се оказва, че един проект за насърчаване на развитието на спорт в училище или детска градина е на стойност едва 2 400 лв.“, посочи Николов.

Той обясни, че са раздадени 832 стипендии на стойност 184 640лв. или иначе казано между 50 и 150 лв. на ученик - първенец, шампион от олимпийски калибър. За подобни постижения Министерство на младежта и спорта и Олимпийският комитет отделят десетки хиляди лева за стимули. “Не мислите ли, че е малко срамно“, обърна се общинският съветник към управляващото мнозинство.

„През годините за спорт се отделят между 0.1% - 0.2%. от гръмко обявявания, всяка година, бюджет на София за „рекорден“. За да започнем да развиваме и насърчаваме спортуването в София, перото за спорт трябва да бъде поне 1% от сборния бюджет“, категоричен е Николай Николов.

Общинският съветник постави въпроса дали има поне едно събитие на „София - европейска столица на спорта“, което да е изцяло организирано и изпълнено от фондацията или само се веят знамена на събития, организираните от други.

„Базата на „Спортна София“ е впечатляваща и наистина добра, но разбира се платена. А спортните игрища със свободен достъп са в много лошо състояние. На малкото футболни игрища с изкуствена трева настилката или е на дупки или е открадната. Баскетболните игрища или са обрасли с трева или асфалтът е напукан, а кошовете биват прогнили и счупени. А общинските стадиони в крайградските райони са занемарени и са се превърнали в пасища“, каза Николов и обясни, че поради тези причини много от спортуващи са принудени да използват училищните дворове и площадки, за да спортуват, защото общинските не предлагат условия.

Той припомни, че не е било прието предложението му да се изгради осветление и видеонаблюдение на спортните площадки, с цел превенция и съхранение на спортната инфраструктура.

„За съжаление нищо не е направено за, може би, най-голямото богатство на града - планината Витоша“, отбеляза Николай Николов и допълни, че хижите са в окаяно състояние, екопътеките не се поддържат, а условия за спорт – няма.

Столичният общински съвет не прие изготвения от заместник-кмета Тодор Чобанов и председателя на Комисията за децата, младежта и спорта Татяна Георгиева доклад за изпълнението на Стратегията за развитието на физическото възпитание и спорта на Столична община за периода 2012-2020 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай