Петък,

Мустафа Карадайъ на срещата на върха на партия АЛДЕ (СНИМКИ)

От: СТАНДАРТ -
455
Мустафа Карадайъ на срещата на върха на партия АЛДЕ (СНИМКИ)
A
A
A

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ взе участие в лидерската среща на партия АЛДЕ в Брюксел, на която се обсъдиха по-нататъшните мерки в помощ на Украйна.

Съпредседателят на АЛДЕ и евродепутат от ДПС/"Обнови Европа" Илхан Кючюк бе домакин на срещата, в която участие още взеха повече от 30 партийни лидери от семейството на АЛДЕ. Сред тях бяха вицепремиерът на Украйна Олга Стафанишина и председателят на групата „Обнови Европа“ в Европейския парламент Стефан Сежурне, съобщиха от пресцентъра на Движението.

По време на срещата на върха либералите заявиха своята пълна подкрепа за украинския народ и храбростта, която той проявява. Според лидерите от либералното семейство Украйна не само показва на света с какво се справя всеки ден, сблъсквайки се с руската агресия, но и колко силен е ангажиментът на Украйна към парламентарната демокрация в разгара на войната.

„Изпратихме силно послание към света, а именно: либералите са с Украйна. Нашите партии-членки и либералните лидери показахме не само солидарност, но и категорични действия от самото начало. Неслучайно европейските правителства, водени от либерали и Европейският съвет, председателстван от Шарл Мишел, са предприели най-строгите мерки срещу тази жестока войната“, коментира Мустафа Карадайъ.

Срещата на върха обсъди бежанската криза и хуманитарна катастрофа, която Европа не е виждала от десетилетия и обяви, че европейските държави трябва да продължат да приемат хората, бягащи от войната. Почти 4 милиона украинци са бежанци, а общо 11 милиона души бяха принудени да напуснат домовете си.

Либералните лидери се обединиха, че съседните на Украйна държави, международните организации и организациите на гражданското общество, които се включиха в преодоляването на хуманитарната криза трябва да бъдат допълнително подкрепени.

Участниците обсъдиха и споделиха мнения по точките от дневния ред на Европейския Съвет и срещата на НАТО, които също се провеждат днес в Брюксел. Акцент на заседанията са икономическите и финансовите последици от санкциите, наложени на Русия след военната й агресия срещу Украйна и подсилване на източния фланг на Алианса. Форумите подчертаха необходимостта от единство, гъвкавост и смели действия спрямо агресията.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички