МРРБ с устройствен правилник заради новата структура

МРРБ с устройствен правилник заради новата структура | StandartNews.com

Ликвидират Министерството на инвестиционното проектиране

София. Правителството прие Устройствен правилник на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Министерството беше създадено с решението на Народното събрание от 7 ноември т. г. за определяне на нова структура и за избиране на състав на правителството.

С устройствения правилник се оптимизира досегашната структура и численост на административните звена във ведомството, прецизират се техните функционални характеристики като се избягват дублиращи функции. Дейностите на административните звена са преразгледани основно, систематизирани и по-добре дефинирани, а новата им регламентация съответства на функционалната компетентност на министъра на регионалното развитие и благоустройство.

Администрацията на МРРБ е с 651 щата и е структурирана в четири главни дирекции, 16 дирекции и инспекторат. Второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на регионалното развитие и благоустройство са Агенция „Пътна инфраструктура", Агенцията по геодезия, картография и кадастър и Дирекцията за национален строителен контрол.

С постановлението на МС се определя и комисия за извършване на ликвидацията на закритото Министерство на инвестиционното проектиране с председател главният секретар на МРРБ. Ликвидационната комисия ще уреди въпросите, свързани с имуществото, правата и задълженията на министерството, довършването на откритите процедури по Закона за обществените поръчки, ще изготви начален и краен ликвидационен баланс, ще изготви протокол-описи за предаване и/или бракуване на дълготрайните материални активи на закритото министерство и ще организира предаването им, ще предаде архива на министерството съгласно Закона за Националния архивен фонд, ще закрие ползваните от министерството банкови сметки, ще оформи счетоводните документи, свързани с разходите на закритото министерство, ще уреди служебните и трудовите правоотношения със служителите, както и други необходими дейности, свързани с ликвидацията.

Одобрени бяха и промени в Устройствения правилник на Министерството на земеделието и храните. С тях се постига оптимизиране на структурата на административните звена на министерството с цел качествено подпомагане на министъра при осъществяване на функциите му във връзка с прилагането на държавната политика в областта на земеделието, селските райони, горите, рибното стопанство, аквакултурите и безопасността на храните. В рамките на съществуващия щат се създават дирекция „Морско дело и рибарство", дирекция „Развитие на горския сектор" и дирекция „Пазарни мерки и организации на производители". Извършва се и вътрешно преструктуриране и оптимизиране на съществуващите дирекции, в резултат на което се променят наименованията на отделни дирекции, като се прецизират и част от функциите им. Във функциите на други дирекции се регламентират нови задължения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай