Москва ни обвини в русофобска истерия

След поредния изгонен дипломат

Москва ни обвини в русофобска истерия | StandartNews.com

Русия не закъсня с отговора си на решението на България да обяви за персона нон грата руското военно аташе в дипломатическата мисия в София. Той стана поредният (шести) руски дипломат, изгонен от България за малко повече от година.

България, която не за първи път гони от страната руски дипломати, стана рупор на тезата на НАТО за "руската заплаха", заяви днес шефът на комисията по външните работи Константин Косачов, цитиран от ТАСС.

По-рано днес ДАНС съобщи, че "в периода от 2017 г. до настоящия момент, пореден гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност,  при която е била събирана военна информация, в т.ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ".

МВнР реагира веднага, като даде срок на руския гражданин да напусне страната до 72 часа.

"Трудно е да си представим какво толкова особено биха могли да проучват руските дипломати в България", отбеляза сенаторът.

"С това София подгрява градуса на русофобската истерия", каза руският депутат Леонид Слуцки и отбеляза, че този път се разиграва картата на НАТО.

От американското посолство в България изтъкнаха, че САЩ подкрепят България в усилията й да защитава своя суверенитет и сигурност. "Последните седмици и месеци сме свидетели на твърде много примери на агресивни действия от страна на руски служители", се казва в съобщението на дипломатическата мисия на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай