Мицотакис хвърли бомба. Разкри тайната договорка за Скопие

България трябвало да вдигне ветото след 2 седмици

Мицотакис хвърли бомба. Разкри тайната договорка за Скопие | StandartNews.com

Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис заяви в публикувано в петък интервю пред европейската редакция на Politico, че Европейският съюз трябва да интегрира шестте западнобалкански държави до 2033 година, като първата стъпка в това направление е България да вдигне блокадата за започване на присъединителни преговори с Република Северна Македония на срещата на върха на блока след две седмици.

Според мнението на премиера на южната ни съседка, нахлуването на Русия в Украйна е придало ново усещане за неотложност на необходимостта от обвързване на Черна гора, Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Косово към 27-членния ЕС, отчасти за противодействие на нарастващото руско и китайско влияние в региона. Връзката може да включва пълноправно членство или алтернативна общност.

В статията, публикувана преди срещата на върха в Гърция за Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), Мицотакис заявява, че ЕС трябва да докаже, че когато „изложи визия, той има намерението и капацитета да я реализира“.

Визията за присъединяване към ЕС за региона, каза той, е станала „замъглена, избледнява в очите на разочарованите и обезверени граждани“, тъй като процесът на разширяване на ЕС е спрял през последните години поради опасения за сигурността, управлението и миграцията.

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани е насрочена за 23 юни.

„Посланието ми днес е ясно: В съответствие с определени критерии, нека предложим интеграцията на всички Западни Балкани в ЕС до 2033 г. – амбициозен, но постижим график. Това отдавна е закъсняло“, подчерта Мицотакис. „Първата стъпка трябва да бъде решение след две седмици в Брюксел за деблокиране на пътя на Северна Македония и Албания“.

Инициативата на Мицотакис подчертава как Гърция се опитва да засили ролята си на Балканите, след като излезе от финансова криза, която опетни нейния имидж, коментира Reuters.

Очаква се германският канцлер Олаф Шолц, който в петък започва двудневна обиколка на Западните Балкани, също да пътува до северния гръцки град Солун за вечеря с 13-те участници в ПСЮИЕ. Към него ще се присъедини и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай