Министър поряза концесионерите на плажовете

Цената за ползване на чадъри и шезлонги на плажа ще е близка до миналогодишната

Министър поряза концесионерите на плажовете | StandartNews.com

В последните дни бе разпространена информация, идваща от концесионери на плажовете по Черноморието, че това лято таксата за ползване на чадър и шезлонг може да достигне до 100 лева. На фона на тези заявления, министерството на туризма се чуди как да избегне стъпката, която може да прогони много туристи.

Цената за ползване на чадъри и шезлонги на плажа ще е близка до миналогодишната, заяви в интервю за БНТ служебният министър на туризма Илин Димитров. Той предупреди, че властите ще бъдат безкомпромисни в инспекциите за състоянието на плажовете.

"Цените на чадъри и шезлонги ще са близки до предишните. Търсим по-добро качество на същата цена. Чистотата на плажовете, достъпност за инвалиди, тоалетни, броят чадъри, свободни зони - ще бъдем безкомпромисни в това", каза Димитров.

Туризмът в България се е възстановил от ковид кризата и дори бележи ръст спрямо най-добрата година преди ковид - 2019-та, сочат данните за зимния туристически сезон и прогнозите за летния.

Тази зима у нас са направени 1,7 млн. туристически регистрации, което е с 24% повече от миналата и с 6% повече от 2019. През лятото се очакват 4,8 млн. туристи, което е с 5-6% ръст в сравнение с 2019. Единственото, което би могло да попречи на летния сезон, е евентуална ескалация на войната в Украйна, уточни министърът на туризма.

Между 35 000 и 40 000 души не достигат в бранша, посочи още Илин Димитров. Компенсираме с кадри от Молдова, Украйна, Турция, Шри Ланка и Индонезия - общо около 25 000 работници в туризма.

Това решение на проблема обаче е временно, допълни той. Държавата търси начини да задържи младите специалисти, изучаващи туризъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай