Министърът на туризма с програма за малките общини

Зарица Динкова каза ще става ли евродепутат

Министърът на туризма с програма за малките общини | StandartNews.com

Програма за реклама на малките общини в туризма изтъкна като голям успех на министерството ресорният министър Зарица Динкова в интервю за предаването „Защо, господин министър” по бТВ.

Имам особена слабост към проект за Долни чифлик, Дългопол и Провадия, съобщи тя.

„Успяхме да изпълним една програма, която е най-голямата и важна стъпка, за реклама на страната ни. Бизнесът също я одобрява и подкрепя. Става дума за общините по Черноморието. С тази програма бяхме готови през септември. Хубавото за нея е, че не само туроператорите рекламират”, каза Динкова и още веднъж посочи участието на малките общини.

„Програмата имаше за цел да върне доверието в традиционните пазари. Като цяло имаме растеж за летния сезон. Акцентът ни е върху пазарите от Централна Европа – Полша, Унгария и Чехия”, посочи Динкова. И изтъква, че вече са надминати нивата отпреди пандемията от коронавирус. Италианският пазар е с 48% ръст. Турският пазар е с 22% ръст.

Българите избират родното, категорична бе Зарица Динкова. На въпрос за колоните български коли на границата, които отиват през цялото в Гърция, тя заяви, че има реципрочност. Почти толкова гърци идват у нас през зината и на СПА. Те оставят парите си у нас, тези услуги са скъпи, посочи министърът на туризма.  

 „Нямам съмнение, че с ротация или без ще продължим да имаме сезон, а бизнесът ще има своите нужди“, каза Зарица Динкова. Тя призна, че в началото част от бранша не я е приел добре.

„Някои не ме посрещнаха добре. В бранша има над 200 организации. Аз съм отворена към всички, които предлагат добри решение. В лицето на премиера Денков и вицепремиера Габриел винаги съм срещала подкрепа. Имаме уважение и колегиалност. Аз ще се съобразя с всяко тяхно решение”, каза Динкова. И няколко пъти повтори, че е фокусирана върху работата си като министър на туризма и иска да продължи това, което прави, за да има България още повече туристи през следващия сезон.

На въпрос ще се кандидатира ли за евродепутат, тя заяви, че няма намерение да прави това.

„Не обичам да тичаме след сезона. Нормално е в моменти да се фокусираме върху зимен и летен сезон. Искам да видя как върви подготовката за летния сезон. Искам отсега да бъдат решени проблемите с инфраструктурата, за да не се сблъскваме с традиционните проблеми в началото на сезона“, каза още тя.

Попитана как ще се конкурираме с Гърция и Турция които имат 200 и 450 милиона евро за реклама, а ние само 18 милиона, Зарица Динкова призова да се изчакат резултатите. Въпросът не е колко, а как, каза тя.

„Нека да си видим видимостта на пазара след реформата. Не можем да сравняваме бюджетите си с някои от съседите си. Преките сравнения с Гърция и Турция не са коректни. Нека да работим по-ефективно и да видим какво ще се случи. Аз съм сигурна, че резултатите ни ще са добри. Тогава ще имаме възможност за по-голямо финансиране“, обясни тя.

Според нея влизането в Шенген по въздух и море също ще улесни туристите. Някои в бранша каза, че това е най-големият коледен подарък, който са получили, съобщи Динкова.

„Това ще намали времето, в което туристите минават, с 20 минути на човек. Няма да трябва да се минава през по-далечни терминали“, добави министърът.

На въпрос за новите лифтове, тя заяви: „Стига изграждането на лифтове да се случва по европейските правила, то не е в конфликт с екологията. Изграждането на лифтове не е в ресора на Министерството на туризма. Що се отнася да помагаме по линия на туристическа политика с експертите, които имаме, да инициираме срещи и да обясняваме как най-добре да се случва устойчивото развитие на зимния туризъм – аз съм абсолютно готова.“.

Зарица Динкова Съобщи, че е напуснало екологичното движение, член на което е била, зарази крайните му позиции.

По повод ДДС от 9% за ресторантите и 20% за туристически пакети от средата на годината, тя заяви: „Водим разговори с представители на комисията. Обяснихме, че дори и от счетоводна гледна точка не хубаво такава промяна да се случва в средата на годината. Трябва да излезем от руслото на мерките за коронавируса и да мислим напред и в мащабите на настоящата ситуация. Имаме криза, продължаваща по-дълго от очакваното в Черноморския регион – войната между Русия и Украйна. Тя поставя бизнеса на България и Румъния в риск от гледна точка на конкурентоспособността. Бизнесът се справя на мускули. Политиките на сближаване трябва да се прилагат превантивно“.

За липсата на кадри в туризма министър Динкова бе категорична, че е нужна цялостна държавна политика за повишаване на качеството и стандарта на живот у нас, за да остават тези, както и останалите кадри в страната, особено младите хора.

„В сектора се работи 24 часа без почивка и по празници. Обучаваме кадри, но въпросът е как да задържим младите хора в България. Имаме добре подготвени кадри, но другите държави членки ги придърпват. Мислим и действаме и относно това“, обясни министърът на туризма.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай