Министър Василева: Целта ни е в максимално да оползотворим ресурса, оставащ по ОПОС 2007 - 2013 година

Министър Василева: Целта ни е в максимално да оползотворим ресурса, оставащ по ОПОС 2007 - 2013 година | StandartNews.com

Целта ни е в максимална степен да оползотворим ресурса, който остава по ОПОС 2007 - 2013 година, въпрос е на добро планиране от страна на общините. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на семинар за представяне на ОПОС 2014 – 2020 във Варна.

Към момента по ОПОС 2007 – 2013 се изпълняват 226 проекта, на стойност 3, 732 млрд.лв, като досега сме разплатили над 3 млрд. лв, което е малко над 93% от общия ресурс на програмата. „Ако това темпо се запази, ако бъдат максимално мобилизирани на терен групите, ние имаме пълната готовност да верифицираме ускорено и да приключим програмният период с добри резултати и максимално усвояване на средствата", каза още Василева.

Основният ресурс в ОП е насочен към сектор „Води". „Там сме реализирали най-съществените си физически дейности, като до момента са изградени общо 40 пречиствателни станции, а най-голямата ни инвестиция в рамките по програмата е новият завод за отпадъци в с. Яна", уточни Яна Георгиева - ръководител на УО на ОПОС. Изградена е и около 2 516км реконструирана ВиК мрежа. Финансирано е и закупуване на модерни превозни средства – 126 автобуса в София, както и 10 метровлака, които се движат по новите линии на метрото.

Гeоргиева уточни, че с тях се ограничава броят на хората, които използват автомобили. "За общините Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен са закупени 22 нови тролейбуса, което е една крачка в правилната посока", посочи още тя. По втората ос за обработка на отпадъците са изпълнени 25 договора, изградени са до момента 8 регионални депа за твърди отпадъци, а отпуснатите средства са над 830 млн.лева. В новия период на оперативната програма по третата ос за биоразнообразието са отпуснати 198 млн. лева и акцентът ще бъде върху консервационни дейности за видове и местообитания.
"Може да се каже, че ОПОС се движи с най-силни темпове. Разплащанията надвишават 935 млн. лв. от бюджета на програмата.

Ако запазим темповете, мобилизираме в максимална степен строителите, общините, които да обработват документите, имаме пълна възможност да бенефицираме ускорено и да приключим програмния период с добри резултати", обясни още министър Василева. По думите и стана ясно, че по приоритетна ос 2 "Отпадъци" - няма възможност да вазираме. "Това, което не е изпълнено по тази ос, трябва да бъде дофинансирано", заяви тя и допълни, че всички процеси се следят ежедневно. От гледна точка на загубите, Василева коментира, че има предпоставки да няма такива. "Въпросът е до колко в рамките на останалото кратко време ще се мобилизират строителите и общините", допълни още тя. Яна Георгиева пък обясни, че рисковите проекти са 11 в сектор "Води" и в сектор "Отпадци", но няма притеснения за други проекти.

Бюджетът на Оперативна програма "Околна среда" за периода 2014-2020 пък е 3.5 млрд. лева, като се очаква отново най-много средства ще бъдат отпуснати по ос едно за водата и въздуха - 2.3 млрд. лева. Освен вече познатите оси ОПОС ще има нов приоритет и това ще бъдат превантивните мерки за наводненията и свлачищата. По тази нова ос са определени 153 млн. лева. Очаква се да и бъде изградена национална система за управление на водите в реално време, като първо ще се инсталира подобна система в р. Искър. Освен това програмата предвижда да бъдат и укрепени и свлачища. От ръководството на ОПОС коментираха, че приоритет за тях ще бъде обезопасяването на 5 свлачища, но качествено, отколкото на 15 и не толкова добре, тъй като бюджетът за тази цел не е достатъчен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай