Министър проговори! Най-чаканата новина за "Хемус"

Ремонтът на Аспаруховия мост ще започне най-рано догодина

Министър проговори! Най-чаканата новина за "Хемус" | StandartNews.com

Регионалният министър Андрей Цеков каза най-чаканата новина за магистрала "Хемус".

Строителството на северния аутобан ще бъде подновено през март, съобщи във Варна Цеков. Според него предстои да бъдат подписани анекси за актуализация на цените и да започне работа по участъците от 1 до 3, за които има издадени разрешения за строеж. В средата на годината се очакват такива и за участъците от 4, 5, 6 и 9. 

Министърът заяви, че е оптимист за бъдещето на проекта за крайморската автомагистрала „Черно море“. „Пред финализиране сме на обществената поръчка за изработка на доклади за оценка на влияние върху околната среда на двете идентифицирани трасета. Надявам се да имаме решение на Министерството на околната среда и водите в рамките на тази година и през следващата да започне проектирането”, каза Цеков. 

Според него строежът на магистралата ще започне от изграждането на втори мост над Варненското езеро в района на Белослав, от който градът има крещяща нужда. 

Основният ремонт на Аспаруховия мост ще стартира най-рано догодина, тъй като трябва да се изготви технически проект, но за сезона дупките по моста ще бъдат закърпени, увери Цеков. По думите съоръжението се нуждае от сериозна реконструкция, тъй като колоните му не отговарят на земетръсните изисквания.   

Тази година ще бъдат възложени идейни проекти за скоростни пътища в отсечките Варна-Дуранкулак и Варна-Добрич-Силистра. Предстоят също основни и текущи ремонти на близо 160 км републиканска пътна мрежа във Варненска област, обобщи Цеков след среща с областния управител проф. Андрияна Андреева и кметовете от региона. Министърът увери, че вече има подписан договор за технически проект на обходния път на Провадия. Така тежкотоварният трафик ще бъде изведен от центъра на града. 

Укрепването на свлачищата, което е болна тема за морските общини, обаче няма да се случи скоро, стана ясно от думите на Цеков. „За подобни дейности МРРБ разполага с бюджет от едва 20 млн. лв. Ще инициираме проучвателни работи, които да предпишат нужните мерки, свързани с цялостната брегозащита в страната, каза министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай