Министър каза къде е най-тежко у нас

Говори Андрей Цеков

Министър каза къде е най-тежко у нас | StandartNews.com

Най-тежка продължава да е зимната обстановка в област Разград. Там движението по пътната мрежа все още остава ограничено за всички превозни средства. Това заяви в “Интервюто в Новините на NOVA” министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

По думите му ситуацията е предизвикана от комбинация от обилни снеговалежи, надвишаващи многократно нормите, и силен вятър, който създал предпоставки за снегонавявания и образуване на преспи. „В област Разград през изминалата нощ, след като бяха почистени някои от пътищата, се образуваха допълнителни преспи от над 2 метра. Като цяло в страната ситуацията започва да се нормализира, благодарение на усилията на всички екипи – държавни и общински, до степен, при която в някои области като Шумен -  бедственото положение бе отменено”.

Министърът подчерта, че са проходими почти всички Старопланински проходи. "Изключение е Троянският, който традиционно е блокиран по това време с много силни навявания. Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили в Котленския проход и отчасти в "Шипка". Все още е ограничено движението по пътни участъци, в голяма част в Северна България. В Южна България ситуацията е доста по-лека", обясни той. 

Според Цеков ресурси за справяне със снежното бедствие са налични. "Има и техника, и хора. В Разградска област в момента работят 35 снегорина, които са  непрекъснато на терен. Но фактите са, че когато сме изправени пред природна стихия, това, което можем да направим, е да се опитаме да ограничим неудобствата, дискомфорта или щетите, които ни причинява тя", посочи министърът.

Той подчерта, че се е запознал с изявлението на енергийния министър Румен Радев, че в рамките на утрешния ден се очаква да бъде възстановено електрозахранването навсякъде. "А що се касае до пътищата - това е текуща дейност. Всеки ден са на терен екипите на областните пътни управления, на поддържащите фирми. Така че се надявам, че в рамките на следващия ден нормализацията ще продължи и към средата на седмицата ситуацията ще се успокои".

Министър Цеков беше категоричен, че е осигурено "зимното поддържане, има сключени договори по всички места". "Разполагат фирмите с необходимите ресурси от техника, материали, сол, пясък, химически вещества. Миналата седмица имахме неизряден изпълнител в Бургаско, който не успя да направи нуждата мобилизация. Прекратен беше договорът с този изпълнител. Поради неотложност беше възложен на алтернативни изпълнители. В момента е обезпечена и на Бургаска област. Така ще действаме във всеки един случай. В момента, в който не съумеят да изпълнят задълженията си по договор, а аз вярвам, че полагат максимални усилия по другите места, нямам наблюдения за подценяване на ситуацията от останалите фирми", заяви министърът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай