Минчев: Интересът на България е Западът

В случая западът е солидарен с Украйна – такива сме и ние, заяви председателят на НС

Минчев: Интересът на България е Западът | StandartNews.com

"Това е една човешка трагедия. България може да окаже хуманитарна помощ на Украйна". Това заяви в студиото на "Събуди се" председателят на НС Никола Минчев, коментирайки напливът от бежанци по границите на Украйна.

По думите му това е предвидено в бюджета, гласуван през седмицата в парламента. „Точен план за предоставяне на хуманитарната помощ аз лично не знам да има. Може би се работи по него, но това зависи и какво ще поиска засегната страна. България няма да бъде страна, коятое изоставила Украйна или която не действа солидарно със своите съюзници от ЕС и НАТО", посочи той. 

Минчев подчерта, че страната ни няма да се опитва да заеме някаква „по-балансирана” позиция, каквато е имало в предишни години спрямо Запада и Русия. „Интересът на България е Западът. В случая западът е солидарен с Украйна – такива сме и ние”.

По отношение на ситуацията с българите в Украйна, той посочи, че за момента няма данни за пострадали наши граждани. „За момента хубавото е, че нямаме данни за пострадали българи. Създадена е организация за евакурането на желаещите към България. някои от тях вече са на територията на страната. Няма как да не отчетем, че изваждането им е страдание само по себе си. Има платформа, в която хора, които се нуждаят от помощ, и които предоставят помощ, могат да обменят информация“.

Минчев коментира и евентуалната бежанска вълна към нас. „България, ако се наложи, има желанието и ресурса да помогне. Достатъчно защитена е България от руска агресия, тъй като сме част от един сериозен военен съюз какъвто е НАТО“, заяви Минчев. 

Той коментира и случващото се в Киев. „Това, което виждам, мога да определя само като война. От изпълнителната власт се чуха различни дефиниции, но премиерът го определи като война. Така го определихме и след съвещанието при президента. Да министърът на отбраната използва други – по-умерени термини, но според мен това не е приемливо. Виждаме човешката трагедия на територията на Украйна, инвазията на Русия с цел завладяване на територии. Това за мен може да бъде окачествено като война”.

По отношение на призивите за оставка на Стефан Янев той подчерта, че тя не е на дневен ред в НС. „Това е въпрос, който изпълнителната власт трябва да реши в рамките на НС. Ако този въпрос дойде в НС – ще я разгледаме. Аз в момента, казвайки моето виждане, че това е война и че не съм съгласен с терминологията на министъра на отбраната - изказвам лична позиция. Не сме изготвили обща позиция на парламентарната група по този въпрос”.

„Не мисля, че ако ДБ внесе подобно искане – това ще разклати коалицията. Нормално е да има  различни виждания в една коалиция – особено, когато е съставена от четири формации от различни краища на политическия спектър. Последните три месеца на съществуването на коалицията има доста подобни въпроси по различни теми, но коалицията е стабилна”, категоричен е той.

По въпроса с декларацията, осъждаща руската инвазия в Украйна, той подчерта, че тя е била подкрепена с много сериозно мнозинство.

„Риск за страната ни от военни действия няма. Рискът произтича от това, че сме енергийно зависими от Русия. Това се дължи и на недалновидна политика и на историческа обусловеност. Работи се по осигуряване на непрекъснатост на газоснабдяване и на доставки с петрол. Ако Русия спре доставките – имаме запаси, които ще ни позволят да компенсираме енергийните дефицити, докато намерим подходяща алтернатива”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай