Четвъртък,

Минчев: Интересът на България е Западът

От: Агенция Стандарт -
Минчев: Интересът на България е Западът
A
A
A

"Това е една човешка трагедия. България може да окаже хуманитарна помощ на Украйна". Това заяви в студиото на "Събуди се" председателят на НС Никола Минчев, коментирайки напливът от бежанци по границите на Украйна.

По думите му това е предвидено в бюджета, гласуван през седмицата в парламента. „Точен план за предоставяне на хуманитарната помощ аз лично не знам да има. Може би се работи по него, но това зависи и какво ще поиска засегната страна. България няма да бъде страна, коятое изоставила Украйна или която не действа солидарно със своите съюзници от ЕС и НАТО", посочи той. 

Минчев подчерта, че страната ни няма да се опитва да заеме някаква „по-балансирана” позиция, каквато е имало в предишни години спрямо Запада и Русия. „Интересът на България е Западът. В случая западът е солидарен с Украйна – такива сме и ние”.

По отношение на ситуацията с българите в Украйна, той посочи, че за момента няма данни за пострадали наши граждани. „За момента хубавото е, че нямаме данни за пострадали българи. Създадена е организация за евакурането на желаещите към България. някои от тях вече са на територията на страната. Няма как да не отчетем, че изваждането им е страдание само по себе си. Има платформа, в която хора, които се нуждаят от помощ, и които предоставят помощ, могат да обменят информация“.

Минчев коментира и евентуалната бежанска вълна към нас. „България, ако се наложи, има желанието и ресурса да помогне. Достатъчно защитена е България от руска агресия, тъй като сме част от един сериозен военен съюз какъвто е НАТО“, заяви Минчев. 

Той коментира и случващото се в Киев. „Това, което виждам, мога да определя само като война. От изпълнителната власт се чуха различни дефиниции, но премиерът го определи като война. Така го определихме и след съвещанието при президента. Да министърът на отбраната използва други – по-умерени термини, но според мен това не е приемливо. Виждаме човешката трагедия на територията на Украйна, инвазията на Русия с цел завладяване на територии. Това за мен може да бъде окачествено като война”.

По отношение на призивите за оставка на Стефан Янев той подчерта, че тя не е на дневен ред в НС. „Това е въпрос, който изпълнителната власт трябва да реши в рамките на НС. Ако този въпрос дойде в НС – ще я разгледаме. Аз в момента, казвайки моето виждане, че това е война и че не съм съгласен с терминологията на министъра на отбраната - изказвам лична позиция. Не сме изготвили обща позиция на парламентарната група по този въпрос”.

„Не мисля, че ако ДБ внесе подобно искане – това ще разклати коалицията. Нормално е да има  различни виждания в една коалиция – особено, когато е съставена от четири формации от различни краища на политическия спектър. Последните три месеца на съществуването на коалицията има доста подобни въпроси по различни теми, но коалицията е стабилна”, категоричен е той.

По въпроса с декларацията, осъждаща руската инвазия в Украйна, той подчерта, че тя е била подкрепена с много сериозно мнозинство.

„Риск за страната ни от военни действия няма. Рискът произтича от това, че сме енергийно зависими от Русия. Това се дължи и на недалновидна политика и на историческа обусловеност. Работи се по осигуряване на непрекъснатост на газоснабдяване и на доставки с петрол. Ако Русия спре доставките – имаме запаси, които ще ни позволят да компенсираме енергийните дефицити, докато намерим подходяща алтернатива”.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички