Миков подписа мир, но се готви за война

Вътрешната опозиция напира за извънреден конгрес през април

Миков подписа мир, но се готви за война | StandartNews.com

БСП се опасява, че управляващата АБВ ще ловува червени кметове преди местния вот

София. Крехък сепаративен мир между враждуващите крила на "Позитано" 20 успя да постигне председателят Михаил Миков. Освен надвисналата сянка на червен джихад, главна грижа си остава тежкото финансово състояние на БСП. На последния пленум лидерът извърши промени в Изпълнителното бюро, които нарече "съществени", но по всеобщо мнение смените са козметични и направени със съзнанието, че напрежението може да бъде взривено още с първия невнимателен ход.

От Бюрото бяха извадени дългогодишните зам.-председатели Димитър Дъбов и Евгений Узунов. Първият, обиден, дори не дойде на заседанието и по телефона отказа предложения му зам.-председателски пост в предизборния щаб. Вторият сам си хвърли оставката. В предишните седмици двамата ветерани влязоха в зрелищна схватка в медиите с Кирил Добрев, който ги нарече "фараони". Дъбов му отвърна с комплимента "богат младок".

В опит да укроти двете страни, на пленума Миков остро разкритикувал Добрев, че си позволява в интервюта да обижда партийните си другари. Избраният от Габрово депутат бе отстранен и от предизборния щаб на партията. На пленума обаче Добрев скочил с въпроса: "Какви са аргументите за освобождаването на Дъбов, Узунов и Найденов?". А ключови социалисти намекнаха, че "Дъбов и Добрев стоплят отношения". Добрев попадна в епицентъра и на друг скандал. Той обвини пресцентъра на "Позитано" 20, че изготвили "черен списък" със социалисти, които не трябвало да бъдат допускани в медиите. Довчерашният медиен секретар Антон Кутев подскочил и отвърнал на обвинението с думите: "Такъв списък няма. Има изявления на хора, които не качваме на сайта на БСП, но това е просто защото сме вменяеми.

На пленума от Кутев са свалени отговорностите за информационната политика, но той бе повишен като организационен секретар. Поста на оргсекретар Кутев ще дели със Станислав Владимиров, племенник на пернишкия лидер Ненко Темелков.

Третият отстранен от бюрото е доскорошният военен министър Ангел Найденов. Мотивът за смяната е неговата заетост като зам.-председател на парламентарната група. Найденов също не присъства на пленума, а соцдепутати коментираха как е научил за изключването си от ИБ часове преди заседанието от Миков на крак и в кафето на парламента. Участници в заседанието обаче допуснаха, че с демонстративното "обезглавяване" на Найденов лидерът може да си спечели силен враг в лицето на Мая Манолова, която командва "Страшния съд" - Общопартийната контролна комисия на партията.

Също така от зам.-председателския пост бе свален Георги Пирински, който остава във Бюрото, а на негово място бе поставен Бойко Великов.

Лидерът на БСП обясни промените в ръководството по следния начин: "В тази ситуация е важно свалянето на напрежението, натрупано в партията. Политиката не е работа, в която трябва да се говори за жертва". Слабото присъствие на последния пленум попречи на все по-ярко очертаващия се фронт срещу Михаил Миков да прокара идеята си за бърз конгрес с пълен цикъл от отчети и избори, и избор на нови Национален съвет и председател. Вместо това бе решено да се свикат отчетно-изборни конференции в организациите, където БСП е претърпяла тотален разгром - Бургас, Варна, Хасково, Пазарджик, Силистра, Брусарци, Гърмен, Девня, Доспат, Бойница, Летница, Мадан, Поморие, Приморско, Родопи, Рудозем, Сандански, Септември и Стражица. С оглед на наближаващите местни избори предизборният щаб на червените пък бе допълнен с нови фигури - кметовете Красимир Мирев (Търговище), Донка Михайлова (Троян), Владимир Москов (Гоце Делчев), бившият градоначалник Костадин Паскалев (Благоевград), бившият кмет на Сливен и регионален министър Асен Гагаузов, бившият зам. областен на Велико Търново Стефан Стефанов и експертът по външна политика Деница Караджова.

Прави впечатление, че към настояващите за радикални промени групи на Кирил Добрев и Румен Овчаров, които имат зад гърба си 5-6 мощни областни организации, се е присъединил и водачът на пловдивската структура Георги Гергов. Миков отвърнал на всички подканяния, че не е избран от конгреса с мандат за драстични промени.

Въпреки това оформящата се опозиция възнамерява да продължи с исканията за конгрес и смята, че удобното време за провеждането на най-висшия форум е през април 2015 г. "Партията не може да отиде в този си вид на местни избори", отсичат ключови фигури от червените редици.

На "Позитано" 20 твърдят, че и бившият председател и лидер на Партията на европейските Сергей Станишев бил силно недоволен от историческата загуба и раздорите на "Позитано" и възнамерявал скоро да се намеси авторитетно във вътрешнопартийните спорове.

На фона на вътрешнопартийните разправии БСП се опитва да заеме позицията на категорична опозиция на новото правителство на Бойко Борисов. Особено внимание социалистите отделят на критики към участващата в кабинета партия АБВ на Георги Първанов. Според анализите на "Позитано" абевейците са най-опасният им противник за местните избори и ще се опитат да привлекат към себе си някои от силните червени кметове. Първанов досега успя да "отвлече" кметовете на Перник, Ковачевци, Попово и Мездра, но използвайки огромните ресурси на социалното министерство, ще може да отправи съблазнителни оферти и към други градоначалници, избрани с червената бюлетина. Затова и ръководството на БСП е решило да пренесе политическия огън главно срещу бившия си лидер Първанов. "В правителството за цвят има и представител на партия, която до скоро се считаше за лява. На практика се потвърдиха нашите твърдения, че АБВ е създадено с цел отслабване на БСП и превръщането й в лява патерица на ГЕРБ", заяви вчера пред БНР доскорошният външен министър Кристиан Вигенин.

Режат лявата коалиция, за да спестят пари

БСП може да поореже състава на лявата коалиция, с която участва на последните избори, научи "Стандарт". Новият зам.-председател на столетницата Бойко Великов е получил задача да анализира отношенията и взаимодействието с партньорите. Целта на мероприятието е да подготви юридически издържан начин за съкращаване на коалицията "БСП - лява България". Червените са преценили, че партньорите им носят твърде малко гласове, а им струват прекалено много пари. Съгласно коалиционното споразумение 13-те минипартии (излъчили един депутат) трябва да получат 1,5 млн. лв. от субсидията на БСП. Проблемът е, че след срива на парламентарните избори държавната дотация за социалистите се съкрати почти двойно от 10,3 на 5,7 млн. лв.

Първоначалните нагласи са БСП да се раздели с "Обединена социалдемокрация", Движение за социален хуманизъм, ПД "Социалдемократи", партия "Нова Зора", Партия на българските комунисти, Съюзът на комунистите в България, ромските "Евророма" и "Европейска сигурност и интеграция" (бивша "Рома") и ПК "Екогласност". Гарантирани изглеждат местата единствено на "Български социалдемократи" (член на Социнтерна) и Земеделския съюз "Ал. Стамболийски". Бюрото на БСП се опасява, че малките партийки ще си търсят парите по съдебен ред и смята да ангажира специален юридически екип, който да подготви скъсването на споразуменията.

Соцлидерът Михаил Миков е притеснен, че освен сегашните съкращения в щата на "Позитано" ще се наложат допълнителни икономии, които ще включват рязко намаление на парите за местните организации, докато медийните проекти, като този за партийна телевизия, ще трябва да почакат по-добри времена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай