Международни наблюдатели: Изборите минаха с отлив на избиратели

Международни наблюдатели: Изборите минаха с отлив на избиратели | StandartNews.com

София. Предсрочните парламентарни избори преминаха под знака на отлив на избиратели и липса на доверие в избирателния процес. Това стана ясно от Дорис Фиала, ръководител на мисията за наблюдение на изборите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Гласоподавателите са се изморили, защото гласуват за трети път от 18 месеца насам и не смятат, че политиците ще направят сериозни промени в държавата. Предизборната кампания е била вяла, без никаква съдържателност и ясни послания за избирателите, каза още представителят на ПАСЕ.

Международните наблюдатели са получили голям брой сигнали за контролиран вот. Това се обяснява с бедността и липсата на образование. "Би следвало да не обвиняваме само тези, които са готови, да продадат гласа си, но да обърнем внимание на тези, които се възползват от тях", заяви Фиала, цитирана от БГНЕС.

Трябва повече прозрачност и върховенство на закона в България, за да може тя да промени имиджа си, който има до момента в Европа. "България има имидж, който я нарежда на последно място в опашката на държавите-членки в борбата с корупцията и напредъкът на въвеждането на истинско реално върховенство на закона. Това би било преодоляно, ако всички покажат нетърпимостта си към тези, които причиняват това", допълни тя.

Партиите, които влязоха в парламента, трябва да загърбят различията си, за да работят в полза на обществото, категорични са международните наблюдатели.

Първоначално се усещаше чувство на всеобщо включване, тъй като временното правителство поддържаше необходимостта за провеждане на честни избори. МВР даваше гаранции, че ще наблюдава изкъсо всички, които биха били замесени в процесите по купуването на гласове. В материалите по кампанията се съдържаха материали, че купуването и продаването на гласове е престъпление, обобщи за изборите и кампанията посланик Одри Гловър, ръководител на Ограничената мисия за наблюдение на изборите на ОССЕ/СДИ. Тя изтъкна, че получените сигнали за нарушения на горещия телефон на МВР са били над 300. Имало е 53 досъдебни производства, но едва при 2 случая се е стигнало до реални съдебни процедури.

ЦИК е регистрирала около 140 жалби и сигнали, 135 са били сигналите и жалбите е в РИК, като ВАС се е произнесъл по 45 от тях, стана ясно от пресконференцията на наблюдателите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай