Местан: Готови ли сте за изстрел в главата?

ДПС иска експертиза в европейска лаборатория

Местан: Готови ли сте за изстрел в главата? | StandartNews.com

София. Странен апел отправи новият лидер на ДПС Лютви Местан във връзка с нападението на Ахмед Доган. "Всеки, който твърди, че това оръжие не може да причини сериозни наранявания, камо ли да причини смърт, да бъде готов да подложи слепоочието си и тогава ще му повярвам, че е искрен и че не манипулира българското общество", заяви той, цитиран от БГНЕС. 

Според него са необходими нови експертизи и нарочен следствен експеримент. "Настояваме главният прокурор и следствието да възложат експертизата на европейска лаборатория", каза председателят.  "Ако не, ние ще се обърнем към европейска лицензирана лаборатория и ще поискаме да сравним тази експертиза на същото оръжие, на същия боеприпас с това, което за няколко часа изработи МВР, коментира Местан.

От ДПС не приемат за действителни, за "реални експертизите на МВР, въз основа на които прокуратурата бе заставена да промени квалификацията на обвинението от опит за убийство в хулиганство и заплаха за убийство". Местан посочи като странно, че експертизата е била готова за няколко часа.

Второто в заключението, прочетено от Местан бе, че с това оръжие и с тези боеприпаси не могат да се причинят сериозни наранявания, освен увреждане на слуха, независимо от разстоянието. Това, според него означава и при стрелба от упор. Той похвали експеримент по канал 3 със стрелба с такива боеприпаси по пилешко бутче и това "направи на пух и прах експертизата на МВР и прояви тази експертиза като изпълнена откровена политическа поръчка".

Затова и в позицията на ЦОБ и на политическата група на ДПС се изтъква, че е необходимо е час по – скоро прокуратурата да изземе цялото следствие от ръцете на МВР. "Ние не вярваме, че там може да се проведе обективно разследване и следствието да се поеме от НСлС под прякото ръководство на главния прокурор", каза Местан.

Според ДПС има опит да се изместят позициите на нападателят и жертвата. Партията призова към всички останали политически сили не само формално, на думи да се разграничат от този терористичен акт, но да съчетаят тази им позиция с рязкото разграничаване от добре планираната стратегия за героизиране на нападателя. Той посочи, че не иска да вярва, че в демократична България е възможно политическите сили пряко или косвено чрез мълчание да поощряват всеки, който за 5 минути слава може да убие политически лидер. "Толкова ли малко струва животът на един политически лидер от европейски мащаб", попита Местан.

В позицията на ДПС се посочва "атентатът имаше за цел да се изпълни една политическа поръчка, която да завърши с ликвидиране наАхмед Доган. Втората цел преследвала политическа смърт на ДПС. "Атентатът не успя в първата си част, искам да изразя категоричната воля на всички членове на Централното ръководство на ДПС, че този атентат няма да успее и във втората си част", каза още Местан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Рени
Коментирай