Местан: ДПС има ясна позиция за актуализацията

Местан: ДПС има ясна позиция за актуализацията | StandartNews.com

София. ДПС има ясна позиция по отношение на актуализацията на Държавния бюджет и бюджета на Здравната каса. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти и уточни, че не смята да бъде особено активен в разговорите на консултациите при президента днес.

"Ще заявя в едно изречение категоричната позиция на ДПС за необходимостта да се актуализират двата бюджета по начина, по който това е предложено от Министерски съвет с министър-председател Пламен Орешарски", обясни той.

"Въпросът за актуализацията бе поставен на консултации при държавния глава. Условно дори бихме могли да кажем, че президентът обоснова необходимостта от актуализация, а кабинетът "Орешарски" превърна това в конкретна законодателна инициатива", коментира още той, цитиран от БГНЕС. Той изтъкна, че интерпретацията за актуализацията на бюджета, която "от страна на ДПС е някакво сиренце", е твърде странна.

"ДПС е една малка партия, която беше част от голямо съгласие и може би нашата вина е, че единствени останахме верни на постигнатото съгласие при държавния глава", коментира Местан.

В отговор на твърдение на БГНЕС, че според БСП при президента не е постигнато съгласие за актуализация на държавния бюджет с тези параметри, Местан отговори: "В този смисъл, БСП наистина бяха на резервирана позиция, но не искам да бъда техен говорител. Позицията им е ясна. За мен тази позиция е неприемлива, защото отношението към бюджета е от онези два акта, наред с отношението към кабинета, които фактически определят статуса на парламентарно представената политическа сила – дали стои зад кабинета или е опозиция".

ДПС остава отговорна и продължава да стои зад кабинета "Орешарски" буквално до последния му работен ден, категоричен бе Местан. Обстоятелството, че актуализацията ще се гласува след гласувана оставка на кабинета е от значение, но не от определящо значение, защото морално-политическият ангажимент към едно управление се носи до последния миг, а не в последния момент да се опитваш да играеш ролята на опозиция, поясни той . "Трябва да си призная, добре играха тази роля (бел. ред - БСП)".

Лютви Местан коментира и проекторешението, внесено от ГЕРБ, с което се дават по-големи правомощия на служебното правителство: "В проекта за решение, така както е предложен, ако има съгласие да се разглежда и тази точка, трябва да настъпят съществени редакции, за да се преодолеят всички съмнения, които се породиха във връзка с него". Трябва да е ясна не просто сумата, а че става въпрос за прибягване до този инструмент само при крайна необходимост, категоричен бе той. "Създаде се усещане, че с подобна делегация автоматично се отключва възможността служебният кабинет да прави безконтролни разходи – няма такава идея", добави лидерът на ДПС.

Идеята, заложена в проекта за решение, така, както е била обсъждана на консултациите при президента, е да се прибегне до този инструмент ако ситуацията в страната се развие драматично в негативна обосновка, при това с последващата ратификация, обяви Местан.

"Песимист съм. При тази остро конфронтация, която се породи. Струва ми се, че партийните страхове взеха връх над публичния интерес не за първи път", каза още той.

Местан коментира, че не вижда по какъв начин ще се събере кворум за последното заседание на парламента в понеделник. "Ние ще бъдем тук. Ако сме сами – какво да правим, това е извън нашата воля", заключи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай