Менда Стоянова: МФ иска да подтикне МВР към реформи

Менда Стоянова: МФ иска да подтикне МВР към реформи | StandartNews.com

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова заяви, че разбира и че чрез бюджета МФ трябва да подтикне МВР да направят реформи. "И ние бяхме свидетели как през настоящата година бюджетите за фонд работна заплата бяха намалени с 10% и отново тези две министерства не успяха да се вместят. Аз напълно разбирам и подкрепям инициативата на министър Горанов да се опита с директни текстове в съответните закони да ги накара да извършат някаква реформа и да се оптимизират", посочи тя по повод надигащия се протест срещу предвидените в бюджет 2016 рестрикции на служителите в МВР и в МО

"Нека първо да прочета текста, да видя какво предлагат. Внася се от Министерството на финансите, аз смятам, че МФ не може да прави реформите в различните сфери", допълни още Стоянова. 

Според нея двете сфери – сигурност и отбраната, както и някои други агенции към тях, са доста инертни по отношение на правенето на реформи - включително на анонсирани реформи.

По думите й обаче не е нормално това да се случва силово отвън. „Нормалното е съответните министри със своя екип да застанат на твърда и ясна позиция, въпросът е защо не са го направили. За мен и за цялото общество не може да продължава това непрекъснато всяка година отпускане на пари, категорична е Стоянова".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай