Менда Стоянова: Искров има вина за банковата криза

Менда Стоянова: Искров има вина за банковата криза  | StandartNews.com

София. Иван Искров от БНБ има морална вина и морална отговорност за банковата криза у нас. Това заяви председателят на Временната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова в сутрепния блок на бТВ. При над 15 години валутен борд БНБ е била негов стожер, а сега авторитетът й е опетнен, обясни тя.

Законът пази независимостта на централната банка и оставки не могат да се искат в пленарна зала, но „трябва целият Управителен съвет да поеме моралната отговорност", изтъкна тя.

Стоянова не пожела да коментира дали ГЕРБ имат вариант за наследник на Искров. тя бе категорична, че той трябва да подаде оставка.

Вината на БНБ е само едно от нивата около кризата с КТБ, каза още Стоянова и посочи действията на собственика и мениджмънта на трезора. Тя обясни, че те са били „меко казано непрофесионални". Депутатът от ГЕРБ разкритикува и одиторите от KPMG.

Председателят на временната бюджетна комисия се обяви срещу определението „рекорден" за външния заем от 1.3 млрд. евро, които страната ще вземе. Той е част от общо 4.5 млрд лв. нова дълг, който правителството ще деверсифицира, увери Стоянова.

Парите на бюджетните разпределители (общини и държавни ведомства) са гарантирани с ценни книжа и те също ще бъдат изплатени в пълен размер, категорична бе тя.

Търканията в редиците на Реформаторския блок не са били толкова видими преди съставянето на коалицията, обясни Менда Стоянова, която бе част от преговорния екип на ГЕРБ. Тя призна, че се притеснява за това дали единните позиции за бюджета и данъчните закони ще бъдат спазени в пленарна зала.

Петте формации, приели програмата за управление, ще се обединят от заложените в нея политики, смята Стоянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай